Bodo Weber: EU nagradila nerad i blokade

Vijesti 15. dec 202218:30 1 komentar

Bodo Weber, politički analitičar i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina, ponovio je svoj stav kako je protiv dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članicu Evropske unije jer BiH nije ispunila uslove i ovim je potezom, kako je istakao, EU praktično nagradila političare koji su "posljednjih 15 godina sprečavali" taj put.

Niste bili zagovornik da BiH dobije status kandidata?

Ja to vidim skeptično i to iz više razloga. Bosna i Hercegovina je preko reda dobila kandidatski status, to je rezultat nametanja odluka od Evropske komisije. Ova odluka je na neki način ugurana mimo članica EU, među kojima su mnoge bile skeptične prema Bosni i Hercegovini jer nije ispunjen ni minimum od 14 prioriteta. Ovdje je nametnut model Ukrajine zbog geopolitičke situacije, ali se on zloupotrijebio. Ovim i prijašnjim ustupcima EU je samo legitimisala vladavinu etnonacionalnih vođa.

Hoće li političari na vlasti u BiH ovo shvatiti kao nagradu za nerad i nastaviti da očekuju slične poklone iz EU?

Naravno da je to poklon kojim je Evropska unija nagradila nerad i blokade na putu ka EU.

Bodo Weber (N1)

Kako vidite odluku visokog predstavnika Schmidta?

Imali smo tu antidemokratskuu intervenciju od visokog predstavnika uz podršku SAD-a. Njegova odluka je imala dva efekta – fokus je stavljen na domove naroda i osnažen je HDZ. Također, osnažen je tandem HDZ-SNSD da mogu postavljati uslove. Vidimo da je njihova osnovna politika podrivanje ustavnog poretka po modelu labave unije. Ne znamo još na kakve ustupke je spremna “Osmorka”. Dodik i Čović će uzeti kandidatski status kao uspjeh za svoje politike koje su psoljednjih 15 godina sprečavale put ka EU. Oni nisu napustili svoj startne političke pristupe i sada su dobili dodatno osnaživanje kroz intervencije visokog predstavnika i dodjeljivanje kandidatskog statusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare