“Bolest se širi”: U distriktu Brčko eutanizirano oko 1.800 svinja na 67 imanja

Vijesti 07. aug 202315:44 0 komentara
REUTERS/Vincent Kessler/Ilustracija

Na području Brčko distrikta afička kuga svinja do danas je potvrđena na 67 imanja, na kojima je eutanazirano oko 1.800 svinja različitih kategorija, izjavio je Kosta Kojić, šef Odsijeka za veterinarstvo pri Odjeljenju za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Distrikta.

Rezultati se očekuju za još desetak imanja, dok se na eutanaziju životinja čeka na još šest imanja na području Distrikta.

“Na žalost bolest se širi. Osim u Vučilovcu, Krepšiću i Plazuljama, poslednjih dana sve više zaraženih životinja registrovano je na područja Trnjaka i djelimično Slijepčevića u istočnom dijelu Distrikta”, kaže Kojić i dodaje da je ostalo još samo par sela na ovom području gdje nije registrovana ova zarazna bolest.

Po njegovim riječima ona je infektivna, brzo i lako se širi, prije svega kontaktom. Bolest se podjednako javlja i na individualnim poljoprivrednim gazdinstvima i na farmama i u regiji gdje se javi zahvata i do 80 posto farmi manjeg i većeg kapaciteta.

“Manje su šanse kod ljudi koji imaju dobre biosigurnosne mjere, koji imaju zatvorene uređaje i dezinfikacione barijere i nadamo se da će se uspjeti nešto i sačuvati pomoću tih mjera”, kaže Kojić.

Najvažnije je da bolest nije opasna po ljude, obolijevaju samo domaće i divlje svinje i na žalost uginuće ide negdje do 100 posto i druge kategorije životinja ne obolijevaju.

Eutanazirane životinje se najčešće zakopavaju na imanjima vlasnika jer je to imanje zaraženo kako se bolest ne bi širila na zdarva imanja. Odjeljenje za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je pozvalo građane da se prijave i pomognu u uklanjanju oboljelih životinja za šta je obezijeđena i novčana naknada. Kojić kaže da se do sada prijavilo dvadesetak građana za ukanjanje leševa eutanaziranih životinja, dok je za vršenje same eutanazije prijavljen nešto manji broj ljudi.

Prvi pozitivan slučaj afričke kuge svinja na području distrikta registrovan je 28. juna ove godine na imanju u Vučilovcu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!