Bonske ovlasti ostale iste u BiH, ali retorika iz RS nepromijenjena

Vijesti 20. jun 202421:13 0 komentara

Bonske ovlasti ostale su iste. Isti stavovi međunarodne zajednice kada je u pitanju Bosna i Hercegovina - zaštita integriteta, evropski put i rješavanje svih problema. Ključni problem je opet detektiran u vlasti Republike Srpske. Jedan od ministara iz ovog eniteta danas je mogao biti i smijenjen, ali, ipak, za to nije bilo entitetske većine.

Od smanjenja nadležnosti visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta nema ništa. Vijeće za provedbu mira (PIC) potvrdilo je opredijeljenost zaštiti integritetea i suvereniteta Bosne i Hercegovine, podržali integracije BiH u Evropsku uniju te dali punu podršku za održavanje Lokalnih izbora u oktobru. Izraženo je žaljenje zbog učestalih napada na povratnike i upućeni su pozivi za sankcionisanje napadača, kao i pozivi za popunjavanje Ustavnog suda BiH, te poštivanje odluka ove instance. Baš zato ponovo oštre poruke upućene su političarima iz Republike Srpske.

“U komunikeu smo rekli da PIC poziva na odustajanje od politike Republike Srpske koja ne priznaje i ne ostvaruje saradnju sa visokim predstavnikom. Organi RS-a moraju poštivati Dejtonski sporazum i moraju aktivno i konstruktivno sarađivati sa visokim predstavnikom. Ne radi se o tome da nešto danas želite, a sutra ne želite, nego se radi o jednoj obavezi koja postoji na osnovu sporazuma. I mi ćemo voditi više računa o tome kako s eispunjava ova obaveza u narednom periodu”, rekao je Schmidt.

Najavljene su i oštre reakcije ukoliko bude suprotno. Dok su iz Trojke jasno i prethodnih dana pružali podršku visokom predstavniku, vladajući iz Republike Srpske su suprotnih stavova. I nakon zaključaka sa sjednice PIC-a nema ni govora o saradnji, već opet sve po starom.

“Jedini ko se zalaže za Dejtonsku BiH i poštivanje Ustava je upravo Republika Srpska i vlast iz RS. Da su zemlje članice PIC-a ozbiljne odavno bi shvatile da iz ove zemlje treba da ode nelegitimni Christian Schmidt, koji je ništa drugo do turista i koji je upravo kreator svih ovih haosa koji nas prate unazad godinu – dvije”, istakla je Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH.

Schmidt potvrdio da bonske ovlasti ostaju nedirnute, objasnio i šta će OHR uraditi ako stigne prijedlog “o mirnoj disoluciji”

I predsjednik preostale partnerske stranke, HDZ-a BiH, smatra da  Schmidt treba napustiti BiH, ali drugi su razlozi. Kaže uvažava ga kao ličnost, razgovara i sarađuje, međutim, smatra da instituciju visokog predstavnika domaći političari koriste.

“Mislim da nam on služi kao alibi, ja vam garantujem da mi nemamo takvu instituciju da bismo mi lakše donosili odluke, jer bi shvatili da i mi moramo donositi. A ovako šta nekog briga što je blokiran Dom naroda, reagirat će neki visoki predstavnik…”, mišljenja je Dragan Čović, lider HDZ-a.

Ipak problemi u BiH jasno podcrtani, a cilj međunarodne zajednice ponovo određen. Pomoći će BiH u evropskim integracijama, no jasno je bez domaćih snaga napredak je nemoguć.

Ni Vijeće ministara, ni zastupnici u Parlamentarnoj skupštini već mjesecima ne govore o ključnim reformama. Zakonska prilagođavanja pala su u sjenu prijedloga Kluba SDA za smjenu ministra sigurnosti.

Povod im je bilo gostovanje na srbijanskoj televiziji gdje je relativizirao broj žrtava genocida u Srebrenici, a naveli su i niz drugih izjava u kojima je, kako kažu iz SDA, podrivao Bosnu i Hercegovinu. Omogućena opća, ali ne i entitetska većina, tako će na narednoj sjednici ovo glasanje biti ponovljeno.

“Izjava da on Bosnu i Hercegovinu ne doživljava kao svoju domovinu, da će se odreći… Sve do toga da on kod većine građana Bosne i Hercegovine ulijeva nesigurnost, a predstavlja ministra sigurnosti. Ovo što sada radi Nešić je upravo slika i prilika politike koja trenutno vlada unutar Vijeća ministara”, istakao je Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Parlamentu BiH.

Bez entitetske većine za smjenu ministra Nešića u 1. krugu glasanja, sjednica pauzirana: “Na granici smo kvoruma”

I dok je Nešić ponovo tvrdi isto, kazavši da se u BiH ne cijene srpske žrtve, rekao je da smatra da zapravo direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić, treba biti smijenjen. A kolege koje čine vladajuće Republike Srpske složni su s njim, dodavši da je ključne reforme za napredak ka Evropskoj uniji napravio baš Nešić. Od Frontexa, Europola pa do Zakona o sprečavanju pranja novca.

“Mislim da njih ne bole srebreničke žtve, jer da ih bole oni bi prvo smijenili Suljagića jer on skrnavi žrtve. Njih boli potpuna saradnja sa Europolom, otkrivanje Sky aplikacija, jer na tim aplikacijama ima još mnogo ljudi na visokim položajima”, tvrdi Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH.

Iako burno, opet svi kažu da su za zajednički put ka evropskim integracijama. Međunarodna zajednica najavljuje podršku, a Čović optimistično za početak jula i usvajanje budžeta, ali i novi sastanak predstavnika stranaka koje čine većinu na državnom nivou.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!