Borba protiv korupcije u BiH – koliko mehanizmi daju rezultate?

Vijesti 13. maj 202319:09 1 komentar

Istražni organi u Kantonu Sarajevo, posljednjih dana, čini se, imaju pune ruke posla. U dva dana su, zbog sumnje na organizovani kriminal, te zloupotrebu službenih ovlaštenja, privedena dvojica načelnika. Dok je jednom izrečena jednomjesečna mjera pritvora, drugom mjere tek trebaju da budu izrečene. S obzirom na to da je BiH treća, najgora država u Evropi, po stanju korupcije, pitanje je koliko mehanizmi za borbu protiv korupcije daju rezultate?

Sumnje na organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja, koštale su dvojicu sarajevskih načelnika slobode. Za sada, privremeno. U oba slučaja, odbrana jasna: nisu krivi.

“Smatram da nije učinjeno krivično djelo, da je sve urađeno u skladu sa slovom zakona”, kazao je Amir Hadžić, advokat Senaida Memića.

“Ako ste pažljivo slušali šta je odbrana govorila, sve te optužbe su dovedene u pitanje, nadam se, uvjerljivo”, kazao je Asim Crnalić, advokat Ibrahima Hadžibajrića.

S obzirom na to da se Crnalić bazirao na pobijanje dokaza dobijenih dekodiranjem aplikacije Sky, tužilac Kantonalnog tužilaštva Meliha Dugalija, gostujući na televiziji Face, ove navode osporava. I najavljuje nova hapšenja.

“Već su podignute optužnice, a postoji i još predmeta koji se vode, a koji su povezani s tim aplikacijama. Nemamo još pravomoćnu sudsku presudu, ali pratimo te postupke i vidjet ćemo kakve će biti odluke Suda u tim predmetima u odnosu na te dokaze. Već potvrđene optužnice potvrđuju da se dokazi iz Skyja koriste”, kazala je Meliha Dugalija: tužilac Kantonalnog tužilaštva.

U međuvremenu, stižu i prvi zahtjevi za smjene privedenih načelnika. Gradski odbornik Vedad Deljković najavio je da će pokrenuti skupljanje potpisa za inicijativu za opoziv Hadžibajrića.

“Za podnošenje inicijative mi je potrebno 11 potpisa vijećnika, te da bi inicijativa bila prihvaćena i raspisan referendum potrebna je podrška 16 vijećnika. Rukovodstvo vijeća je dužno ovu inicijativu staviti na prvu radnu sjednicu. Ukoliko inicijativa bude usvojena odredit će se datum održavanja referenduma”, kaže Deljković.

S druge strane, s obzirom na to da je osumnjičeni Memić, aktuelni ambasador BiH u Maleziji, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pokrenuo je aktivnosti u vezi sa razrješenjem na ovu funkciju. Nezakonitim dozvolama za građenje u periodu od 2013-2017., dok je obavljao funkciju prvog čovjeka Opštine Ilidža, bavila se i Balkanska istraživačka mreža BiH. I tada je formiran predmet, podsjećaju, ali je istraga obustavljena.

“Ono što nam je još bilo zanimljivo jeste da je šestoro tužilaca radilo na ovom slučaju. U međuvremenu je četvoro njih otišlo iz Tužilaštva. Prošlo je mnogo vremena. Da se reagovalo ranije, da li su se neke od tih nepravilnosti mogle spriječiti”, pita se Semir Mujkić, urednik BIRN-a BiH.

Off: Za tako nešto potrebni su uspješni mehanizmi za borbu protiv korupcije, te uvezanost svih istražnih organa u tom lancu. Na nivou čitave države. Jer u sarajevskom kantonu, više od 100 dana od stupanja na snagu sarajevskog Zakona o prevenciji i suzbijanju korupcije, čini se daje rezultate.

“Pored ovog zakona, imate i zakon o prijavi i provjeri imovine nosioca javnih funkcija. Svi nosioci javnih funkcija, pa i ove osobe o kojima danas slušamo, dužni su, po tom zakonu, da prijave imovinu. Ured provjerava njihovu imovinu, postupa po tom zakonu, sarađuje sa tužilaštvima, policijskim agencijama”, kazao je Erduan Kafedžić, Ured za borbu protiv korupcije KS.

Kakva je situacija u ostatku države, te kolika je njihova uloga u svemu tome, pitali smo i predstavnike međunarodne zajednice. Nekima od njih za odgovor treba više vremena. Iz američke ambasade podsjećaju da su Uredi za borbu protiv korupcije ili antikorupcijski timovi uspostavljeni u svakom kantonu u FBiH, te da Antikorupcijski tim postoji i u Republici Srpskoj.

“Podstičemo vlasti na svim nivoima u BiH da usvoje i ojačaju zakone koji regulišu rad antikorupcijskih ureda i timova i da ih osnaže u borbi protiv korupcije. Pomogli smo lokalnim vlastima u izradi potrebnih zakona, zalagali se za nezavisnost antikorupcijskih ureda i pružili materijalnu podršku gotovo svakom uredu i timu u BiH da poboljšaju svoje kapacitete za borbu protiv endemske korupcije u BiH”, kazali su iz Američke ambasade.

No, dobrim praksama ne možemo se pohvaliti jer smo prema korupciji u državi, treći u Evropi, odmah nakon Ukrajine i Rusije.

“Imamo veoma malo procesuiranih slučajeva, posebno, visoke korupcije. Imali smo, čini mi se, jednu presudu u 2022. Ova presuda Novaliću će ući u statistiku za 2023. godinu. Mislim da u Republici Srpskoj imate samo jednu oslobađajuću presudu u 2022.” kazao je Srđan Traljić, Transparency International BiH.

Osim što je neophodno uraditi mnogo više na rješavanju pitanja korupcije koja je duboko pustila korjenje u državi, prijeko je potrebno promijeniti i trend u kojem se odgovorni procesuiraju tek nakon odlaska sa vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare