Borba za spas kuća u selu Luke: Mještani “goloruki” gasili požar osam dana, vodu nosili u kanisterima (VIDEO)

Vijesti 09. sep 202418:53 1 komentar

Osmog dana borbe sa vatrom i spašavanja imovine mještana sela Luka, kiša je omogućila vatrogascima i mještanima zaslužen predah uz kafu. Unatoč višednevnoj aktivnoj borbi jednu kuću i 2 štale nisu uspjeli spasiti. No, mnoge jesu. Među njima i imovinu Salke Sulejmanovića, koji je sa bratom dežurao cijelu noć, jer je vatra obuhvatila područje sa svih strana.

Znači tu je vatra gorjela i ovdje je moj objekat, možda na 10 metara, prvi. Drveni objekat koji je naravno lako je zapaljiv. Druga strana isto je gorjela to je 70 metara od kuće, do livade. To je šuma isto crnogorična. Borovi. Koji su gorjeli cijelu noć”, rekao je Salko Sulejmanović.

N1

Salko je iz Sarajeva došao u rodni kraj čim je uspio uzeti godišnji odmor. Da pomognu svojim prijateljima, rođacima iz Sarajeva došli su i Ismet Šehić i njegov brat, također porijeklom Lučani. Tek sada se sliježu emocije, koje zbog adrenalina u žarištu vatre, nisu ni osjećali.

“Tu nemaš vremena ni da se bojiš, ideš da bi uspio. Nismo baš ni razmišljali o tom strahu nego si gledao da što više ugasiš tog požara. Teško je bilo. Borba je bila baš. Svi smo pod emocijama”, rekao je Ismet Šehić.

N1

Fetah ef. Ramić iz MZ Luka, kazao je kako mještani većine sela osam dana gase požar.

“Stanje je bilo izuzetno teško pogotovo ova zadnja 3 dana i noći, ja vjerujem da niko nije spavao i svi su bili na oprezu da li će izgorjeti kuća, da li će izgorjeti štala, šta će biti”, dodao je.

N1 na požarištu: U Srebrenici počela padati kiša, ali mještani i kuće i dalje ugroženi

Posebno im je bilo teško jer nisu imali adekvatnu opremu. Gašenju požara pomagali su im srebrenički vatrogasci, helikopteri RS-a, Oružanih snaga BiH i Srbije, ali i uposlenici Šumskog gazdinstva Drina. Mnogo opreme posudili su vatrogasci, ipak skoro goloruki mještani su obuzdavali vatru.

N1

“Ja maltene vidite mi ruke, prebacivao sam grane koje su gorjele, drveća i u žarište ponovo vraćao i tako. Ljudi rade sa grabljicama običnim, sa lopatama, u kanisterima se voda nosi”, rekao je Mještanin Luke Hamo Zulanović.

Zahvalni svima koji su pomogli, nadaju se da će kiša završiti posao. Kuće za sada sigurne, no u Nacionalnom parku Drina, s druge strane sela užareno kamenje i drveće padaju u rijeku. Vatrogasci ostaju kontrolisati teren, a mještani iako napokon mogu zaspati, kako kažu, ostaju u pripravnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare