Borger: Predsjedavajuća u slučaju Mladić poznata po slučaju Tolimir

Vijesti 03. jun 202120:37 > 20:38 0 komentara

Julian Borger, novinar i urednik u „The Guardianu“, autor knjige „Krvnikov trag“ koja se bavi potragom za ratnim zločincima na prostoru Balkana, u intervjuu za N1 detaljno analizira ono što slijedi iduće sedmice u slučaju Ratka Mladića. Ali i slanje Radovana Karadžića na odsluženje ostatka doživotne kazne zatvora u Veliku Britaniju.

“Rekao bih da može očekivati starinski pristup britanskog pritvorskog sistema. To je stari, viktorijanski zatvor na otoku Wight. Nemaju baš sve ćelije toalet. Biće to šok nakon Ševeningena. Gdje je su vrhunski uslovi bilo je mnogo pogodnosti i bilo je udobno. Otok Wight neće biti udoban. Tu su stariji zatvorenici. Kako prenosi The Sun, biće tu neki od starijih silovatelja i pedofila. Ne znam koliko je tačno zatvorenika u toj kategoriji. Ali, kako shvatam iz ovih izvještaja, a što ne mogu sasvim potvrditi, razlog što su izabrali otok Wight, a ne neko drugo mjesto, jeste to što je manje muslimana na otoku Wight.

Iz iskustva sa Krstićem, koji je čini mi se bio zboden u britanskom zatvoru Wakefield, to je bio pravni argument kojeg je uložio Kardžićev pravni tim protiv premještaja u Ujedinjeno Kraljevstvo. Pogledajte šta se desilo Krstiću. Ne možete vaše pritvorenike sigurnim držati. Prisustvo značajnog broja muslimana unutar zatvora značilo je da će biti potencijalni ideološki razlog da ga se napadne. Tako da čini se kako je ovo bio razlog zašto su izabrali otok Wight. Barem prema ovim prvim izvještajima“, kaže Borger o Radovanu Karadžiću.

Nadolazeće izricanje drugostepene presude Ratku Mladiću, Borger analizira kroz stavove koje je u slučaju Tolimir iznijela predsjedavajuća žalbenog vijeća. Ti stavovi ga posebno zabrinjavaju.

“Otkrio sam da je predsjedavajuća sutkinja u ovom slučaju sutkinja Nyambe. Prisca Matimba Nyambe, sutkinja iz Zambije. Ono što je u vezi nje nevjerovatno jeste njeno izdvojeno mišljenje u slučaju Tolimir. Ona je istaknula da bi Tolimir trebao biti oslobođen po svim tačkama optužnice. Tvrdila je da ubistva u Srebrenici nisu bili udruženi zločinački poduhvat. Već teorija zavjere o počinjenom genocidu.

Ovdje ću je citirati, razloge za njeno izdvojeno mišljenje: „Došli smo do razumnog zaključka, koji se pojavio iz manje grupe ljudi, da su oni djelovali na neautorizovan i pogrešan način. Veliko je pitanje hoće li se pridržavati presude da je kriv za genocid u Srebrenici. Nevjerovatno je da iz čitanja ove Tolimirove presude vidite sve te pozitivne stvari koje je imala za reći o Mladiću. Govoreći o tom čuvenom/nečuvenom sastanku u hotelu Fontana sa Karremansom i bosanskim predstavnicima, prevodiocima. Ovdje ponovo mogu pročitati nešto iz njenog izdvojenog stava: „Za razliku od većine, ja na snimku ne mogu vidjeti bilo kakve radnje Mladića, koje se navode u ovom slučaju, sa namjerom da se ponize učesnici. Zapravo Mladić je poželio dobrodošlicu i da se osjećaju ugodno, za osam učesnika sastanka, nudio im je cigarete i sendviče za ručak”.

Ovo je zaista šokantno pozitivna procjena Mladićevih radnji uoči masakra u Srebrenici. Dakle, postoji pitanje da li će se predsjedavajuća sutkinja pridržavati tog zaključka o genocidu.

Moraće da ubijedi dva od preostala četiri sudca da je isprate. Da li to može uraditi, također je poprilično otvoreno pitanje, ako se budu pridržavali prvostepene presude. Ipak, ako se predsjedavajuća sutkinja izdvoji, to baš i neće biti dobra stvar po Tribunal. Biće to veoma sraman kraj za cijeli proces. Ako se bude činilo da postoji neslaganje oko toga da li je bio genocid u Srebrenici. Kao i da li je postojala planirana zavjera da se genocid i ostvari“, jasan je Borger.

Jedan od ključnih slučajeva za razumijevanje dešavanja na Balkanu je i slučaj Stanišić-Simatović koji se godinama odugovlači iz različitih razloga. Konačna presuda u ovom slučaju bi mogla otkriti ulogu Srbije u dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

“Smatram da posljednje poglavlje nasljeđa Tribunala još nije ispisano. Posebno ako se žalbeni sud ne bude pridržavao presude za genocid. Hajde da čekamo i vidimo šta će biti sa slučajem Stanišića i Simatovića. Za šta mislim da je najduže suđenje u historiji. Ako uzmete sve što je bilo. Dugo je odlagano, dugo prikrivano. Ali, kako ste i rekli, od ključne je važnosti jer dolazi do tog ključnog pitanja uloge Beograda u stradanjima i genocidu u Bosni. To je nešto što su dugo dokumentovali novinari i historičari, itd. Ali, glede suda, suđenje Stanišiću i Simatoviću je veoma važno“, ističe Borger.

U videu pogledajte šta Borger poručuje po pitanju trenutne geopolitičke scene. Uticaju Amerike, Njemačke, Rusije, Kine i Turske u regionu Zapadnog Balkana te o tome da li trebamo očekivati značajniju reakciju svjetskih sila u regionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!