Bosanac koji se na najprestižnijem univerzitetu bori za budućnost Zemlje

Nauka 12. jan 202322:31 0 komentara
Admir Mašić (N1)

Drevni Rimljani izgradili su neke od najspektakularnijih građevina na svijetu koje i nakon dvije hiljade godina uspješno prkose vremenu. Neizostavan materijal za Rimljane bio je oblik betona koji su razvili. O tajnama gradnje antičke civilizacije u Newsnightu govorio je Admir Mašić, profesor na čuvenom MIT-u, ili Massachusetts Institute of technology.

Profesore Mašiću, svjetski mediji proteklih dana mnogo spominju vaše ime i istraživanje fokusirano na to zašto rimske građevine stoje i danas u onakvom stanju u kakvom su stajale i hiljadama godina. Možete li pojasniti nešto više o vašem istraživanju i saznanjima?

Interesantno je kako je jedan takav naučni rad izazvao pažnju medija (smijeh). Mi smo studirali rimski beton koji je definitnvo fascinantan materijal. U mom labaratoriju na MIT-u, inače, studiramo kako ostvariti održivu budućnost naše planete jer meterijali koje smo razvili ne tako davno, od industrijske revolucije, nisu održivi. Analiziramo te materijale na hemijskoj i molekularnoj bazi kako bi dizajnirali materijale koji su održivi.

Jedno od zanimljivh saznanja je oblik betona koji Rimljani pravili. Odlikuje ga izuzetna izdržljivost, dugovječnost i samoobnova. Koliko se ovakva vrsta betona danas može koristiti i postoje li takvi materijali u modernom svijetu?

Naravno da je naš današnji način gradnje drugačiji od rimskog. Međutim, ako pomislite na našu infrastrukturu uvidjet ćete kako se ona nakon 50 ili 100 godina raspada, a kada pogledamo Pantenon ili Dioklecijanovu palaču u Splitu, i da su Rimljani taj materijal (za gradnju) napravili prije 2.000 godina, shvatit ćete da još hodam po njemu. Bukvalno. Ima nekih inspiracija koje možemo definitivno izvući iz tih starih materijela i na neki način ih prevesti u moderne. Uzeti npr. jednu funkciju kao zacijeljenje i prevest je u moderni materijal sa nadom da će trajati duplo duže nego sada.

Admir Mašić (N1)

Rimske ceste su i dalje postojane i čvrste. Upućuje li nas to na to da bismo trebali gledati prema prošlosti kako bismo napravili kvalitetnije ceste u budućnosti?

To je moto sa kojim sam počeo rad na MIT-u. Definitivno ima mnogo lekcija koje može naučiti iz prošlosti jer su održive. Te rimske građevine i danas se bore sa svim tim iskušenjima koji donose naša atmosfera i moderni način života. Vjerujem da će nam to u budućnosti dati mnogo interesantnih lekcija kako bi imali održivu budućnost. Ako nastavimo graditi na današnji način ne garantujem budućnost našoj djeci.

Porijeklom ste iz Bosne i Hercegovine, a studirali ste u evropskim zemlja. Sad predajete u SAD-u. Kako jedan Bosanac i Hercegovac može doći do takvog naučnog uspjeha?

Iza svakog uspjeha stoji grijanje stolice. Mnogo rada i iskušenja, i naravno, mnogo želje i motivacije. Uvijek sam želio biti profesor. Recimo da je ovo ostvarenje moga sna. Svi, ma ko bio, trebaju raditi i truditi se da investiraju u znanje. Znanje je nešto što ti niko ne može oduzeti.

Osnivač ste i jedan od ključnih ljudi u MIT akcijskom hubu za izbjeglice, koji je usmjeren na pomoć u obrazovanju, prosperitetu i životu opće izbjeglica.

To je neka vrsta odskočne daske za ljude koji se nalaze u nekoj vrsti nesretne tranzicije. Imamo studente iz cijelog svijeta i oni su dio našeg programa. Vjerujem u dobru i svjetlu budućnost, pogotov kad se priča o toj digitalnoj transformaciji. Vjerujem i u svjetliju budućnost u našim krajevima. Svi mi koji imamo srce na pravom mjestu, što se tiče odnosa prema domovini, vjerujem da ćem o sve više biti dio tog svijeta koji nam mnog fali.

Koliko vas je vlastito bh. porijeklo potaknula na to i što je cilj ovog programa?

Predsjednik MIT-a mi je rekao: “Admire šta bi ti napravio sa svojim iskustvom, sa ljudima koji prolaze slično kao i ti?”. Od tog momenta krenuo je taj projekat. Mi faktički testiramo naše kandidate i definitvno smo u stanju da izaberemo jako talentovane izbjeglice. Imamo 10.000 aplikanata od kojih izaberemo 150. To nam omogućava da napravimo neku vrstu brenda. Ti su studenti nevjerovatni, neka vrsta malih genijalaca, koji su se našli u nekoj vrsti “ničije zemlje” i ovo će im pomoći kao odskočna daska.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!