Bosić i Prodanović u studiju N1: ”Sramota, ostavke, ovo je jadno”

Vijesti 02. mar 202118:23 > 18:50 0 komentara

Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici i novi neuspjeh. Hoće li konačno početi nabavka vakcina? Naši gosti bili su izaslanici SNSD-a i SDS-a Lazar Prodanović i Mladen Bosić.

Podsjećamo, delegati Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nisu usvojili Izmjene Zakona o javnim nabavkama BiH. Drugi krug glasanja nije bio moguć zbog toga što sjednici nije prisustvovao dopredsjedavajući Dragan Čović te ove izmjene idu na usaglašavanje.

”Ova dva amandmana na oba zakona su po našoj procjeni nepotrebni. Ni dosadašnji zakoni nisu ometali izvršne vlasti da naprave napredak u smislu nabavke vakcine. Ne mogu govoriti u ime Predstavničkog doma, pravo je domova da usvajaju zakone, a da bi bili objavljeni – moraju biti u identičnom tekstu usvojeni u oba doma i objavljeni u službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, rekao je Prodanović na početku razgovora.

Kako je istakao Bosić, on smatra da se građani Bosne i Hercegovine osjećaju jadno nakon fijaska u nabavci vakcina.

”Mislim da se svi građani BiH osjećaju jadno, neko kome treba udijeliti vakcine i pomoć. Mi smo zbog ovakvog ponašanja vlasti postali država socijalni slučaj. Umjesto da rješavaju na način na koji to rješavaju druge države. Hvala Srbiji i Vučiću na vakcinama, ali mislim da je ta slika dovoženja tih vakcina pokazala jadnu sliku našeg stanja u kojem se nalazimo”, dodao je Bosić.

Prodanović je potez Srbije ocijenio pozitivnom.

”To je veoma pohvalno, to ukazuje da je Srbija lider u regionu u smislu snabdijevanja vakcina protiv covida. Mi nismo iskoristili sve resurse, od ambasadora u zemljama proizvođača do Ministarstva spoljnih poslova do kompletnog Savjeta ministara. Sva pamet i sva logistička i politička moć trebala se skocentrisati da dobijemo u što je moguće većem broju vakcine. Mislim da smo morali više učiniti, nažalost nismo”, dodao je Prodanović.

Bosić je u nastavku pozvao kompletnu izvršnu vlast da podnese ostavku.

”Savjet ministara je u startu morao predočiti sve zakonske promjene koje eventualno sprečavaju nabavku vakcina. Ovo je nevjerovatno. Da je Savjet ministara predložio novi zakon samo o nabavci vakcina za covid 19, on bi bio izglasan. Sad se traže alibiji. Mislim da je nečuveno da predstavnici SNSD-a u dva doma različito glasaju. Da su oni glasali, ne bi bilo današnje sjednice jer taj zakon ne bi došao do Doma naroda. Izgubili smo nekoliko dana između dvije sjednice. Trebaju svi da podnesu ostavku. Izvršna vlast čitava treba da podnesu ostavku’‘, poručio je Bosić.

O imenovanju Milana Tegeltije za savjetnika Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH…

”Drsko prema javnosti. Čovjek je smijenjen s razlogom s tog mjesta. Imam svoju viziju oko uloge Milana Tegeltije prije, a i njegove uloge koju će imati kao Dodikov savjetnik. On je dio jednog korumpiranog sistema. On ima istoriju svoje karijere i bio kad je prvi koruptivni proces protiv Dodika bio. On je bio da li tužilac da li sudija. To je kontinuitet pokušaja vlasti u Republici Srpskoj da zadrži kontrolu nad pravosuđem”, ocijenio je funkcioner SDS-a.

Prodanović je istakao da je pravo člana Predsjedništva da bira svoje savjetnike.

”Pravo je člana Predsjedništva da bira savjetnika, to biste morali pitati člana Predsjedništva. Imenovanje nekog ko je bio predsjedavajući regulatornog tijela, kad bih ja bio u situaciji da mi neko to predloži, apsolutno bih odbio. Kad bih bio u poziciji osobe koja je imenovana”, rekao je Prodanović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!