Boyle za N1: Južna Afrika će pobijediti na sudu protiv Izraela, SAD su saučesnici u genocidu

Vijesti 11. jan 202421:10 0 komentara
N1

Prvi agent BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu Francis Boyle govorio je u Specijalu N1 o tužbi koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela.

“Sam sam dobio dvije optužbe protiv Jugoslavije za BiH na Međunarodnom sudu da prestane sa činjenjem genocida nad Bosancima. Dobio sam prvu tužbu po Konvenciji genocida, također sam uvjerio tužiteljicu Carlu del Ponte da optuži Miloševića za skoro svaki zločin u statutu Tribunala i po dvije tačke genocida. Bio je na suđenju, podnio je zahtjev za odbacivanje. Tribunal je odbio zahtjev, odlučivši da je prezentovano dovoljno dokaza da se osudi za genocid”, kazao je Boyle u razgovoru za N1.

Na pitanje šta misli da o zahtjevu i tužbi Južne Afrike protiv Izraela, kazao je:

“Na temelju moje analize zahtjeva Južne Afrike u ime Palestinaca, protiv Izraela, vjerujem da će Južna Afrika pobijediti”.

PROČITAJTE JOŠ

Da li će se ostale zemlje pridružiti u tužbi?

30. decembra smo započeli kampanju ovdje kako bismo pridobili druge zemlje da se pridruže u tužbi. Trenutno razgovaramo sa mnogim strankama da se pridruže tužbi. Te odluke će morati donijeti ili premijeri ili predsjednici i za to treba vremena. Kada Južna Afrika pobijedi u ovom slučaju, da vam dam primjer: Kada sam dobio prvu tužbu za BiH 8. aprila, bila je to ogromna i nadmoćna stvar u korist BiH. Izašao sam iz sudnice u predvorje gdje su se okupili svi mediji. Ja sam držao tužbu u ruci i rekao: Sud je upravo presudio da se u BiH događa genocid i upravo su naredili Jugoslaviji da prestane sa tim. Ja sada pozivam na vojnu intervenciju da spasi Bosance od istrebljenja. Isti dan su objavili iz Brisela da zabranjuju letove iznad Bosne i kako će srušiti svaki srpski helikopter ili avion. Dakle, posljedice za Izrael bi mogle biti ozbiljne“, smatra Boyle.

Da li su SAD saučesnik?

Da, naravno. Prema Konvenciji o genocidu, SAD su saučesnici. Klintonova administracija je bila sukrivac u jugo-genocidu nad Bosancima, ali nismo mogli tužiti Vladu SAD jer nam je jedina nada bila to da će se Klinton predomisliti. Izetbegović mi je da ovlaštenje da tužim UK za podržavanje genocida u BiH. Dakle, da, u pravu ste u procjeni“, ističe Boyle.

“Izrael ima otvorenu podršku američke vlade, dok je za vrijeme srpskog genocida nad Bosancima Vlada SAD bila je iza scene protiv nas. Dakle, situacija je drugačija. Palestinci su suprostavljeni dvjema najmoćnijima državama svijeta i sada sam uvjeren da su cionisti diljem svijeta dali sve kako bi zastrašili i ucijenili sudije Međunarodnog suda kako bi presudile u korist Izraela”, kazao je Boyle.

“Smijenjen sam jer sam savjetovao Izetbegoviću da tužimo Veliku Britaniju. Doveden je novi tim odvjetnika i 2007. smo dobili onakvu presudu kakvu jesmo”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!