Božićno misno slavlje u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova

Vijesti 25. dec 202212:58 0 komentara
FENA

Svečana sv. misa na svetkovinu Božića služena je danas u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić u zajedništvu sa nadbiskupom u miru uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem i apostolskim nuncijem u BiH nadbiskupom mons. Francisom Assisi Chullikattom.

Misno slavlje je počelo molitvama i horskom pjesmom „Veselje ti navješćujem“, koja poziva na radost u povodu rođenja Isusa Krista.

Božićnu poruku i čestitke u povodu velikog kršćanskog blagdana uputio je nadbiskup metropolita vrhbosanski mons. Tomo Vukšić, istaknuvši kako kršćanski vjernici svake godine s radošću proslavljaju svetkovinu Božića, blagdan koji širi radost i nadu.

– To je blagdan koji donosi i širi radost pa se zbog toga kršćanima često pridružuju čak i oni koji se ne prepoznaju pod kršćanskim imenom – kazao je mons. Vukšić.

Podsjetio je kako su načini tih proslava često spojeni s dugim duhovnim tradicijama, koje sve te običaje čuvaju od zaborava i zahtijevaju da slava Božića bude ponavljana.

– U tom nizu otkrivanja značenja Božića, vjernici se trude, osim sjećanja na Isusovo rođenje, prepoznati kao suvremenu barem još neku od poruka ove svetkovine – podsjetio je mons. Vukšić.

Poručio je, među ostalim, kako je Božić svetkovina kojom se kršćani sjećaju ljudskoga rođenja svetoga Djeteta te da se za taj blagdan spremaju kroz razdoblje Dočašća, koje treba biti vrijeme duhovne priprave i osobnog obraćenja.

Mons. Vukšić pozvao je vjernike da priznaju svoju grešnost i da mole Boga za milost kako bi dostojno proslavili sveta otajstva.

Kako je rečeno, „u Božiću slavimo Boga koji je blizu čovjeku te to otajstvo u svima treba probuditi iskrenu ljubav prema životu“.

U svečanom Euharistijskom slavlju sudjelovale su redovnice raznih družbi, a liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Štadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!