Branioci optuženih u slučaju “Memić” pred Sudom BiH: U toku je medijski linč

Vijesti 12. apr 202216:24 1 komentar
Foto: F.Z/N1

Branioci optuženih u slučaju "Memić" pred Sudom BiH advokati Nina Kisić, Goran Dragović, Kadrija Kolić, Ermin Gačanović i Edis Šećerbegović oglasili su saopćenjem za javnost u kojem su istakli da su optuženi izloženi negativnoj medijskoj kampanji, što je prema njihovim riječima nedopustivo.

Prema optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Alise Ramić (Mutap), Josipa Barića i Muamera Ožegović njima se na teret stavlja  da su od 8. februara 2016. godine pa nadalje pristupili grupi za organizirani kriminal, formiranoj od Zijada Mutapa i drugih, a koja je organizirana radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je mladić Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj Aleji, uslijed kojih je 15. februara preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Branioci optuženi oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem tvrde da su izloženi negativnoj medijskoj kampanji te još jednom naglašavaju presumpciju nevinosti.

U saopćenju je navedeno da se medijska kampanja vrši s ciljem utjecaja na svjedoke u ovom predmetu:

“Medijska kampanja se u dijelu utjecaja na svjedoke može podijeliti na nekoliko segmenata: pritisak na svjedoke da svjedoče ono što su voditelji medijske kampanje zamislili da je istina, a satanizacija u medijima ukoliko se to ne desi. Sljedeći obrazac ponašanja je sastajanje sa svjedocima i davanje direktnih uputa šta trebaju izjaviti pred Sudom BiH. Nadalje nosioci medijske kampanje saopštavaju detaljno šta je koji svjedok izjavio te time direktno daju upute sljedećim svjedocima (koje lično najavljuju)”, navedeno je u saopćenju.

Saopćenje

Kako su istakli advokati u saopćenju oni tvrde da je ova medijska kampanja zapravo medijski linč.

Na kraju, navode da “u BiH nema, kao recimo u Srbiji, pravni okvir koji bi tretirao ometanje pravde”.

Podsjećamo, do danas nisu razriješene okolnosti kako i na koji način je stradao Dženan Memić koji je preminuo u februaru 2016. godine jer su pravosnažnom presudom oslobođeni Ljubo i Bekrija Seferović, te je potom Tužilaštvo BiH podiglo navedenu optužnicu u kojoj se našla i Alisa Mutap koja je te noći kada je Dženan stradao bila s njim, ali je prema službenim navodima, Alisa doživjela amneziju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare