Bratić o sjednici NSRS: Konkretno krivično djelo, Sud i Tužilaštvo neka djeluju

Vijesti 10. feb 202209:38 > 10:18 0 komentara

Senad Bratić, narodni poslanik u NSRS, komentarišući postupke i zaključke NSRS u vezi s entitetskim VSTV-om, kazao je da je to "tipični primjer udara na ustavno-pravni poredak i pokušaj formiranja paralelizma, pokušaj formiranja paradržavne institucije."

“Otišlo je sve predaleko, ovo je konkretan primjer krivičnog djela kada Sud i Tužilaštvo treba da djeluju, pored zakonodavne i izvršne, i sudska vlast je temelj od svake države. Ovo je udar na državu. To se mora nazvati pravim riječima. Ovo stvara haos i anarhiju”, istaknuo je Bratić.

Kazao je i da vlast u RS, visokog predstavnika BiH Christiana Schmidta, smatraju “turistom koji je došao da ovdje ne radi ništa.”

“Neovisno od visokog predstavnika, Sud i Tužilaštvo više nemaju nikakvog izgovora da ove stvari ne procesuiraju. Schmidt ima sve instrumente u svojim rukama, ima bonske ovlasti koje su koristili njegovi prethodnici. Jednostavno je staviti ovaj sporni zakon o VSTV-u RS van snage. Tako i zakon koji će vjerovatno biti usvojen – Zakon o nepokretnoj imovini za korištenje i funkcionisanje javne vlasti, a drugim riječima to je državna imovina koja je rasprodata i treba da to bude riješeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Također, i Agencija za lijekove i medicinska sredstva RS“, naveo je Bratić.

Mišljenja je da bi jednim potezom korištenjem svojih nadležnostima koje su propisane Dejstonskim sporazum, konkretno bonskim ovlastima, visoki predstavnik mogao riješiti, kako je rekao, “ovaj udar na ustvano-pravni poredak na BiH.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!