Britanska zastupnica Alicia Kearns: Parlament pokazao da stoji uz BiH

Vijesti 02. dec 202118:29 0 komentara
N1

Parlament Velike Britanije je jasno pokazao svoju poziciju po pitanju situacije u Bosni i Hercegovini te potvrdio da stoji uz narod BiH i da “neće dozvoliti zlonamjernim akterima da ugroze stabilnost na Zapadnom Balkanu za svoje ciljeve,” izjavila je zastupnica vladajuće Konzervativne stranke Alicia Kearns.

U saopćenju koje je poslano medijima se navodi da je Donji dom jednoglasno je odlučio podržati Dejtonski sporazum i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te pozvao Vladu Ujedinjenog Kraljevstva i njene saveznike da “osiguranju mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu.”

Kearns, koja je inicirala parlamentarnu raspravu o BiH, navodi da je ova ova diskusija bila veoma posjećena i da je pokazala širinu podrške za BiH.

Navodi se da je vlada Ujedinjenog Kraljevstva je već poduzela značajne korake da jasno pokaže svoju opredijeljenost prema Bosni, uključujući imenovanje novog izaslanika za zapadni Balkan, sir Stuarta Peacha, te da su članovi doma razgovarali o tome kako Ujedinjeno Kraljevstvo može pružiti praktičnu podršku za očuvanje mira u regiji, uključujući potrebu da se podrži Dayton, sankcije, prevencija zločina i pojačane diplomatske aktivnosti.

“Današnja debata kojom se Vlada poziva da poduzme praktične korake za održavanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini ne ostavlja sumnju da britanski parlament stoji iza stabilnosti u Bosni,” izjavila je Kearns.

“Parlament je sada jasno izjavio: da Ujedinjeno Kraljevstvo stoji uz narod Bosne i da neće dozvoliti zlonamjernim akterima da ugroze stabilnost na Zapadnom Balkanu za svoje ciljeve,” dodala je.

“To nije samo moralni imperativ, već i sigurnosna potreba za održavanje mira u Bosni,” zaključila je ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!