Brkanić za N1: Poplave su neizbježne, ovo je bilo teško odbraniti

Novi dan 12. nov 202109:09 > 12:33 0 komentara

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić govorio je za N1 o poplavama koje su zadesile glavni grad Bosne i Hercegovine prije sedam dana te kazao kako je stanje na terenu dosta bolje i da sada kreću u treću fazu sanacije terena. Takođe, naglasio je i da su poplave neizbježne, kako kod nas, tako i u svijetu.

Sedam dana od poplava u Kantonu Sarajevu, stanje na terenu je dosta bolje, poručio je Brkanić. Kako je istakao, voda se povukla, Kantonalna uprava civilne zaštite KS kreće u treću fazu sanacije terena. Takođe, naveo je da domove građana treba vratiti u prvobitno stanje.

To sve traje u nekoliko faza, a prva faza je prošla i najbitnije je da nije bilo povrijeđenih“, naglasio je Brkanić.

Samim proglašenjem prirodne nesreće Štab civilne zaštite preuzima potpunu komandu vezanu za zaštitu i spašavanje. Angažovana su sva komunalna preduzeća u KS, sve spasilačke ekipe su na terenu. Čisti se, odvozi, radi na ispumpavanju, doprema se hrana, vrši se dezinfekcija ulica i tako dalje“, rekao je za N1.

“Solidarisale se općine koje nisu poplavljene”

O tome ima li dovoljan broj ljudi na terenu, Brkanić je kazao da su po proglašenju prirodne nesreće održali sastanak sa načelnicima svih pogođenih područja, a da su općine gdje se nisu dogodile poplave solidarisale i dale svoje pripadnike, tako da i oni rade na raščišćavanju terena i sanaciji.

Dodao je i da je različit nivo nadležnosti službi i da to predstavlja problem tokom rješavanja ovakvih stvari, te istakao da se tom problemu treba “studiozno pristupiti” kako bi se riješili ovakve situacije.

Poplave su neizbježne i kod nas i svijetu, i to je nešto na šta se ne može uticati, ali planiranjem i sprečavanjem gradnje na mjestima gdje to nije predviđeno, sužavanje riječnih korita i tako dalje“, rekao je.

Brkanić je istakao i da imaju dobru saradnju sa Federalnim hidrometeorološkom zavodom te je rekao da je Civilna zaštita, po protokolu, izdala upozorenje svima i kada je bio najavljen jaki vjetar, a onda i poplave.

Čudna je bila onolika količina drveća koje je palo, a nakon toga i poplave. Ogromna je količina pala u jako kratkom periodu i ovo je jako teško bilo odbraniti“, naglasio je Brkanić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!