Brkić o izmjenama Izbornog zakona: Uvijek smo blizu, približavamo stavove

Vijesti 12. jul 202117:59 > 18:231 komentar
Izvor: N1

Josip Brkić, zamjenik Bisere Turković, ministrice vanjskih poslova i međunarodni sekretar HDZ BiH, koji je i član interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona, rekao je kako postoji intenzitet razgovora - te da će grupa aktivno raditi do kraja jula mjeseca, da su SDA i HDZ te predstavnici međunarodne zajednice 'jako blizu', te je za konačan rezultat potrebna mala politička hrabrost.

Interresorna radna grupa je radila utvrđenom metodologijom, danas su razmotrili tri poglavlja, a razmatraju se i svi prijedlozi koji se nađu ispred grupe, bez obzira iz kojeg kruga dolaze.

“Nadam se da ćemo tom dinamikom nastaviti i doći do onoga što mislimo da je tekst oko kojeg ćemo se moći izjasniti na kraju”, izjavio je Brkić.

Na pitanje da li je realno da se tekst izmjena Izbornog zakona pojavi do kraja godine, rekao je?

“Zasigurno će se raditi do konca srpnja. Vidjet ćemo kakav će dobačaj biti. Naravno da nam je u interesu da što ranije napravimo posao u kontekstu dogovaranja onoga što je tekst Izbornog zakona. Preporuka Venecijanske komisije je da se ne ide u izmjene u izbornoj godini, ali da smo to slijedili – ne bi bilo izbora u Mostaru”, poručio je Brkić.

Brkić je rekao da se razgovori nastavljaju između HDZ-a i međunarodnih predstavnika, te da postoji intenzitet razgovora između SDA i HDZ.

Brkić: Potrebna politička hrabrost

“Dinamika je bila precizna u mostarskom sporazumu, nije bila ispoštovana. Vjerujemo da će se ohrabriti druga strana, naći dovoljno političke mudrosti i hrabrosti i krenuti ka izmjenama Izbornog zakona”, istakao je.

“Uvijek smo blizu. Potrebna je mala politička hrabrost. Važno je znati koliko je ovo važno za političku stabilnost BiH, za domovinu BiH. SDA i HDZ misle da je to kvalitetan i potrebit iskorak za stabilnost”, naveo je Josip Brkić u Danu uživo na N1.

PROČITAJTE JOŠ

Komentarisao je gost N1 i pisma koja su dolazila prema HDZ BiH, a on je rekao da je Izborni zakon obaveza BiH i po presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

“Treba se dogovoriti da se presude ispune, to je domoljubav, patriotski čin”, izjavio je Brkić.

Njegov stav je da konstitutivni narodi u BiH imaju pravo da biraju svoje predstavnike, te da vjeruje u ohrabrenje koje dolazi od međunarodnih prijatelja. Vjeruje da se on može izmijeniti uz limitiranje izmjene Ustava BiH.

Stavovi se približavaju

“Svaki dan se razgovara, približavamo stavove. Ne želim vjerovati da je itko toliko politički neodgovoran spram buudućnosti, da izboe 2022. dočekujemo po ovim pravilima. HDZ radi i daje konstruktivne prijedloge da do toga dođe”, izjavio je Josip Brkić.

Jedan od prijedloga koji se pominjao bio je i asimetrični izbor članova Predsjedništva BiH. Smatra li to prihvatljivim rješenjem?

“Temeljno je važno da se osigura izbor člana Predsjedništva da on oslikava volju onoga koj ga bira. Važno je da član oslikava izbornu volju konstituiteta. Važno je da se svima omogući da sudjeluju u procesu, a da konstitutivni narodi imaju suverenitet i slobodu izbora”, naveo je Brkić.

U svom pisanom prijedlogu izmjena Izbornog zakona, Bakir Izetbegović iznio je prijedlog izbora u Dom naroda parlamenta BiH, kao i u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, i to na način da ti Domovi ne budu zakonodavni, već da isključivo imaju nadležnost u vezi sa vitalnim nacionalnim interesom.

FBiH problem, županije/kantoni nisu

“Svi dogovori do sada govore da treba izmijeniti Ustav, ispuniti presude. Svaki sljedeći zahtjev bi značio detaljnu izmjenu Ustava BiH, kada govorimo šta bi bile nadležnosti Doma naroda BiH i FBiH”. Trebamo se držati onoga što je u ovom trenutku realno moguće”, kazao je.

Hrvatski narodni sabor BiH predložio je u subotu ukidanje Federacije BIH. Je li to ozbiljan prijedlog, ili odgovor na inicijativu SDA i SDP-a?

“Nema razloga. Problem funkcionisanja je sama FBiH, nemamo problema u županijama. Stoga, taj odgovor dolazi – ako netko već želi razgovarati na tu temu – hajmo otkloniti ono što stvara probleme”, rekao je Brkić.

Donosimo snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar