Brojne kritike zbog Schmidtovog poteza: “Zloupotrebljava svoj položaj i ide protiv vrijednosti koje EU i SAD promovišu u BiH”

Vijesti 15. okt 202413:31 0 komentara
F.Z./N1

Visoki predstavnik Christian Schmidt “zloupotrebljava svoj položaj i ide protiv vrijednosti koje EU i SAD promovišu u BiH”, smatra zvaničnica Evropskog parlamenta Federica Woelk. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih reakcija na Schmidtovu odluku da se pojavi pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u postupku u predmetu dr. Slaven Kovačević, zbog čega Asocijacija nezavisnih intelektualaca 'Krug 99' ove sedmice organizuje okupljanje u znak protesta.

Iako je predsjednik ESLJP-a ovlastio Schmidta da se obrati sudu kao treća strana, to je bilo pod uslovom da ne ulazi u činjenice i meritum slučaja. Ali OHR je to više puta prekršio”, navela je Woelk.

Schmidt zloupotrebljava svoj položaj i ide protiv vrijednosti koje EU i SAD promoviraju u Bosni. Krajnje je vrijeme da se prestane miješati, posebno u ovom slučaju. On se već umiješao i podržao samo jedan dio, a umjesto toga trebamo potvrditi ovu presudu jer je protiv diskriminacije. Za Bosnu je neophodno da ima društvo bez diskriminacije”, ističe ona.

Schmidtov potez je također na društvenim mrežama komentarisala prof.dr. Carole Hodge sa Univerziteta u Glasgowu.

Christian Schmidt, citirajući izdvojeno mišljenje sutkinje ESLJP-a (Gabriele) Kucsko-Stadlmayer, između ostalog tvrdi da bi predmet Kovačević trebao biti vraćen Ustavnom sudu BiH. Ali Ustavni sud je godinama paralizovan i stoga nije sposoban da razmatra slučaj!”, navodi ona.

Politički analitičar Jasmin Mujanović smatra da je Schmidt “eksplicitno prekršio svoj mandat” obraćanjem ESLJP-u u vezi slučaja Kovačević. On navodi da je visoki predstavnik u svom obraćanju tvrdio da BiH “nije spremna za većinsku vladavinu”.

Zatim izričito priznaje da bi istinski demokratski ustav u BiH bio na “štetu mehanizama podjele vlasti”, ali u slabo prikrivenoj prijetnji sugerira da bi usvajanje istog “uticalo na krhke temelje BiH”. Schmidt doslovno koristi (Čovićeve i Dodikove!) prijetnje nasiljem kako bi argumentirao da ESLJP treba nastaviti podržavati ustavni režim koji uskraćuje osnovna građanska i demokratska prava svim građanima BiH”, piše Mujanović.

Ako je bilo ikakve sumnje u Schmidtove sektaške, antibosanske naklonosti, sada ih više nema”, dodaje on.

Novinar i kolumnista Dragan Bursać navodi u objavi na platformi X da je Schmidt u vezi slučaja Kovačević rekao kako ostavlja prostor da ova presuda bude poništena u postupku preispitivanja, te da je dodao: “Ako bude potvrđena, presuda bi mogla dodatno podijeliti političke stranke u BiH po pitanjima reforme Ustava, čineći provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda još većim izazovom, budući da one zahtijevaju ustavne amandmane”.

Da li to onda znači da će poništenje presude u slučaju Slaven Kovačević značiti: Dodatno ujedinjenje političkih stranka u BiH po pitanjima reforme Ustava, čineći provedbu odluka Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda manjim izazovom? Pitam ovo zato što bi ukidanje presude Kovačević značilo cementiranje nacionalnog principa sa dva entiteta i (mogućim) trećim kao i dodatno cementiranje Dodika i SNSD-a i Čovića i HDZ-a kao jedinih reprezenata dva naroda. Kako je to pozitivno za građansku BiH? Ovo je pitanje za sve partije koje se deklarativno zalažu za građansku BiH?”, pita Bursać.

Podsjetimo, Asocijacija ‘Krug 99’ uputila je krajem septembra otvoreno pismo članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIK) i bosanskohercegovačkoj demokratskoj javnosti u kojem izražava protest zbog Schmidtovog poteza.

Članovi asocijacije navode da je Schmidt zatražio od Suda, “bez znanja članica Vijeća za implementaciju mira, da ga sasluša u svojstvu treće stranke u postupku i to putem jedne britanske advokatske kancelarije, što je skandalozno i paradoksalno”.

Zatim su postavili niz pitanja:

Na osnovu naprijed navedenog postavlja se pitanje u kojem svojstvu se Schmidt obraća Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu Kovačević? Po čijem odobrenju to čini? Ko to plaća?

Upravo pitanje “ko to plaća” su OHR-u postavili i novinari austrijskog lista Der Standard, no nisu dobili odgovor.

Schmidt se nije oglašavao u vezi sa ovim navodima.

Ismet Fatih Čančar, doktorant političkih nauka i internacionalnih odnosa na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), smatra da Schmidt “svojim djelima u potpunosti deligitimiše kredibilnost OHR-a” te da “učestvuje u subverziji demokratskog kapaciteta BiH na uštrb etnonacionalnih politika po volji Zagreba i Beograda”.

“Bosanski akteri trebaju se zapitati kako izgleda budućnost BiH sa ovim OHR-om”, upozorava on.

Azra Zornić, po čijoj tužbi je Evropski sud za ljudska prava doneo presudu protiv Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije, je pozvala “sve slobodnomisleće intelektualce kojima je domovina u srcu i na prvom mjestu” da se odazovu inicijativi Kruga 99 i prisustvuju protestu u četvrtak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!