Brojni su se oprostili od ubijenih u Sanskom Mostu, za entitetske i državne funkcionere ovaj grad je i danas bio predalek

Vijesti 23. aug 202421:33 0 komentara

Sanski Most tuguje nakon trostrukog ubistva u školi. Porodica, prijatelji, kolege i učenici, danas su se, emotivnim porukama, oprostili od ubijenih - direktora Gimnaazije Nijaza Halilovića, profesorice engleskog jezika Gordane Midžan i sekretarice Nisvete Kljunić. Konačno se o svemu oglasilo i tužilaštvo porukom da nastavlja istragu dok je za državne i entitetske funkcionere i danas ovaj grad bio predaleko.

Muk, suze, jecaji i posljednje zbogom za troje ubijenih prosvjetnih radnika. Kino Sala u Sanskom Mostu prepuna teških emocija, bila je mala da pod svoje okrilje prihvati sve koji su svojim dolaskom namjeravali da odaju poštu Nijazu Haliloviću, Nisveti Kljunić i Gordani Midžan.

“Sanski Most izuzev rata ne pamti nakon toga mračniju i jeziviju tragediju. Ona je zatamnila gotovo sve lijepo što smo radili i mislili o sebi i našem gradu”, jedna je od poruka sa današnje komemoracije.

Članovi porodice, radne kolege, sadašnji i bivši đaci danas su govorili o učiteljima, uzorima i prijateljima ubijenim direktorom Gimnazije ispred kojeg je bila penzija i već penzionisanim profesorkom engleskog i sekretaricom.

“Koliko su Nisveta, Gordana i Nijaz, koliko su zaslužili tu svoju penziju. A da otpremnina im bude metak, to nikada nisu ni pomišljali”, istakao je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja USK.

Na posljednjem školskom času učenici su se oprostili od penzionisane profesorke engleskog uz nevjericu što ih više neće dočekivati u školskim klupama, prisjetila se Iman Omić, učenica IV razreda Opšte Gimnazije zahvaljujući svakom od troje ubijenih za doprinos njihovom znanju i razvoju.

“Vaš odgovor je kao i inače bio smislen, snažan i jednostavan: ‘Well I will be visiting you, every now and then’, rekli ste nam da ćete nam dolaziti i da ćemo vas viđati barem u hodnicima naše škole. Nažalost nijedan od tih susreta nismo doživjeli i izgleda da nikada nećemo saznati da li bismo tada sa vama razgovarali kao i inače mimo nastave, na našem jeziku ili bismo dobili jedan od vaših prepoznatljivih komentara: ‘Only in english please’”, navela je Iman Omić, učenica Gimnazije Sanski Most.

Osim kantonalnih funkcionera u sali još zamjenik premijera Federacije Bosne i Hercegovine, a od državnih funkcionera najviša – zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice. Za entitetske i državne funkcionere Sanski Most i danas je bio predaleko.

“Nema toga što može nas da umiri, nas jedino može umiriti vjera da se nama ovo nikada više ovdje u Sanskom Mostu nikada neće desiti, a to je do nas, svih koji ovdje sjedimo. Ne samo do ovih jadnih porodica, oni su izgubili najviše što su mogli izgubiti. Do nas ostalih, moramo dići svoj glas i reći ovo nije Sanski Most, mi ovo ne prihvatamo, nikada nećemo prihvatiti, ovo se nikada više kod nas ne smije desiti”, kazao je Faris Hasanbegović, načelnik Sanskog Mosta.

Bosna i Hercegovina ne pamti sličan masakr. Običan sastanak prosvjetnih radnika uoči početka nove školske godine, pretvorio se u masakr.

Podsjetimo na vrata gimnazije u Sanskom Mostu ušao je naoružan automatskim oružjem Mehamed Vukalić koji je potražio svojih troje kolega koje je ubio sa više od 10 metaka.

Nezvanično sve se desilo zbog narušenih odnosa i disciplinskog postupka koji se vodio protiv izvršioca trostrukog ubistva, zaposlenog na poziciji čistača. Tačan uzrok, ali i način na koji se Mehemed Vukalić domogao automatske puške utvrdiće istraga.

“Istraga se danas nastavlja saslušavanjem svjedoka koji imaju neposredna saznanja, provođenjem odgovarajućih vještačenja i drugih istražnih radnji koje imaju za cilj da utvrde potpuno i pravilno činjenično stanje, uključujući i motiv počinjenja ovog krivičnog djela”, poručili su iz Tužilaštva USK.

Zbog stravičnog zločina Sanski Most je u trodnevnoj žalosti. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku da Danom žalosti proglasi ponedjeljak, 26. avgust. Danima se na društvenim mrežama bilježi nezadovoljstvo odnosom Vlade prema masakru, a danas i odlukom da se Dan žalosti obilježi peti dan od masakra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!