Buljubašić priznao nezadovoljstvo pojedinim imenima SDP-a: “Dogovor je bio…”

Vijesti 03. apr 202313:57 1 komentar
N1

U Sarajevu je danas, nešto iza 13 sati, počela sjednica Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP), sa brojnim pitanjima na dnevnom redu. Sjednica je uslijedila nakon što je javnost problematizirala određene SDP-ove prijedloge za ministarske pozicije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a da nije oduševljen svim imenima, uoči sjednice je novinarima priznao i dugogodišnji član ove partije Ferid Buljubašić.

Buljubašić smatra da će današnji susret biti uobičajna sjednica Predsjedništva stranke, dodajući kako “ne očekuje ništa dramatično”.

Upitan za stav o problematiziranju pojedinih SDP-ovih kandidata za ministre, kaže kako ni lično nije zadovoljan svim imenima, te da će razloge nezadovoljstva iznijeti na sastanku.

Na dodatno pitanje novinara o tome koje mu je ime posebno sporno, kaže kako ih ima više – kako iz SDP-a, tako i iz drugih stranaka.

“Dogovor na početku je bio da će se prvo napraviti program, pa zadaci rada svakog ministarstva, pa da će stranke ponuditi kadrove, pa da će se ponuditi najbolji, pa da će to biti meritokratska vlada koja treba da rješava probleme…”, podsjeća Buljubašić.

Tvrdi kako u vrhu SDP-a ne postoji sukob, samo različiti pogledi, te da će nakon današnje sjednice SDP ostati jak.

Podsjetimo, potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović (SDP) nije htio staviti svoj potpis na prijedlog imena za ministre koje je predsjednica FBiH Lidija Bradara uputila 30. marta. Stojanović je zatražio dodatne konsultacije jer su mu sporna određena imena.

Protiv Almina Hopovca, nekadašnjeg ministar obrazovanja USK, a sadašnjeg prijedloga za federalnog ministra unutrašnjih poslova Tužilaštvo USK podiglo je optužnicu zbog, kako je navedeno, zloupotrebe položaja, ali da je Sud još nije potvrdio. Hopovac je za N1 kazao da o tome nije obaviješten te da će dokazati svoju nevinost.

Vojin Mijatović, za kojeg se govorilo da biti ministar unutrašnjih poslova, ipak neće na tu funkciju nego će pod svoju dirigentsku palicu dobiti neki drugi resor. Na ovaj su se potez, kako saznajemo, odlučili zbog nesuglasica koje bi imenovanje izazvalo unutar Osmorke.

Velike odluke pred SDP-om: Počela sjednica Predsjedništva stranke

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare