Bunoza za N1 objasnio po čemu se novi Zakon o sukobu interesa razlikuje od postojećeg

Vijesti 07. mar 202418:50 0 komentara

Savjet ministara BiH jednoglasno je usvojio i uputio Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri novi tekst Prijedloga zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH. Ministar pravde Bosne i Hercegovine, Davor Bunoza gostovao je u Danu uživo gdje je govorio o promjenama koje taj prijedlog donosi.

Zašto se zapravo toliko očekivalo na usvajanje Prijedlogaovog zakona, ko se to sve vrijeme bojao sukoba interesa.

“Mi smo jučer cijeli dan bili u jednoj strpljivoj telefonskoj sjednici gdje smo nastojali usaglasiti sve sporne odredbe. Mi smo u zadnjih 6 mjeseci, u 2-3 navrata, pokušali da ovaj zakon dobije potporu u Vijeću ministara, međutim, nažalost, nismo je imali i sada smo dobili tu potporu. Zakon je usvojen i ja se nadam da će sutra biti usvojen i u Zastupničkom domu, odnosno Parlamentarnoj skupštini BiH.” kazao je ministar.

U čemu se ovaj zakon razlikuje od postojećeg? Koje su te najvažnije razlike?

“Ovaj prijedlog zakona kojeg smo usvojili je zapravo vrlo strog zakon. Naveo bih neke ključne stvari, jer bi mi trebalo doista puno više vremena da pojasnim koje su sve novine. Prema mom mišljenju, najvažnija je novina da će nositelji javnih funkcija, dakle i ja, na razini institucija BiH morati javno objaviti svoje finansijsko izvješće, stanje imovine, ali i za članove porodice, za bliske srodnike, dakle i za suprugu, i za djecu, i za roditelje. Zatim, to će se dodatno provjeravati od strane povjerenstva.” rekao je.

Ministar je dodao i da su uspjeli depolitizirati povjerenstvo za otkrivanje sukoba interesa.
“Dosad je bilo devet članova, to su bili članovi političkih stranaka i parlamentarci. Međutim, prema ovom novom prijedlogu zakona, biti će sedam članova. Nitko ne smije biti član političke stranke, niti s izvršne ili zakonodavne razine. Uslov je i da u posljednjih pet godina nisu bili članovi stranke, to će morati biti istaknuti pravnici i druge osobe sa visokom stručnom spremom i sa minimalno deset godina relevantnog pravnog iskustva. Dakle, na neki način imat ćemo osobe koje nisu vezane za politiku. Također, smatram da je dobro da smo propisali subsidiarnu primjenu zakona u pravnom postupku. To podrazumijeva da će to povjerenstvo morati poštivati temeljna načela upravnog postupka, dakle, načelo materijalnosti, da se na pravilan način utvrdi činjenično stanje. Proširili smo određene definicije i definiciju sukoba interesa. Značajna je promjena i u načinu glasovanja. Vi ste prema trenutnom zakonu morali imati od devet, dakle, glasova, morali ste imati po dva glasa svakog konstitutivnog naroda, da bi ta odluka bila uvažena. Sad smo izbacili kvalificirane glasove, ali smo ostavili da će se za najteže odluke da će se tu morati postići konsenzus.” zaključio je ministar u gostovanju na N1.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!