Bunt građanki danas u 19 gradova širom BiH: “Neka vlast čuje naš ‘krik tišine'”

Vijesti 14. okt 202210:30 0 komentara

Danas u nizu bh. gradova u 15:00 sati zakazani su protesti žena: “Naš bol je vaš sram!”. Riječ je o protestima na kojima će se reći "ne femicidu", nasilju nad ženama i njihovim sve češćim ubistvima. Gošća Novog dana bila je Selma Hadžihalilović, članica Fondacije CURE i koordinatorica Ženske mreže BiH.

Hadžihalilović je navela da ne postoje organizatori protesta već da je ovaj bunt građanki solidarna akcija žena i djevojaka Bosne i Hercegovine.

“Zahvalna sam mojim kolegicama iz formalnih i neformalnih grupa koje aktivno rade na ažuriranju gradova, obavještenju građanki putem društvenih mreža o protestima. mi ovo radimo zajedno za sebe i sve žene i djevojčice BiH. Posljednja ažurirana lista iznosi 19 gradova i moguće je da će u toku dana biti veći broj. Zaista je situacija nepodnošljiva, nema riječi kojima bi se to moglo opisati pa je zato bitno dići glas, barem samo jedna žena izašla u nekim od tih gradova. Dogorjelo je, zaista jeste”, navela je.

Poručuje da je bitno da danas sve žene puste “krik tišine”.

“‘Krik tišine’ koja će probiti zvučne zidove naših institucija da se konačno neke stvari u našoj zemlji promijene. Oni koji donose odluke trebaju čuti taj naš ‘krik tišine’. ovo će biti bunt građanki”, naglasila je Hadžihalilović.

Od 2016. godine ubijeno je više od 60 žena samo zato što su žene, a ubistvo koje se prije tri dana desilo u Bihaću kada je surpug zadavio suprugu u njihovom zajedničkom stanu bio je jedan od okidača da žene na ulicama potraže pravdu za sve on koje su ubijene zbog femicida (zato što su žene op.a.).

“Ženske organizacije dugo govore da mora doći do promjene u zakonskoj regulativi. Dakle, naši zahtjevi i argumentacije nisu od jučer jer se rade ozbiljne studije, prati se rad sudova, izvještavanje medija o femicidu. Naprimjer, imali smo bombastične natpise medija od prije dva dana da je riječ o porodičnoj tragediji.To nije tačno jer je to jedan ozbiljan društveni problem o kojem se mora ozbiljno izvještavati sagledavajući sve posljedice i na neki način upućujući poruku u budućnost. Treba se poslati i jasna poruka građanima, dakle, ukoliko se nekome 10 godina sudi zbog femicida onda to nije dobro, pogrešno se shvata kolika je zapravo ozbiljnost tog problema. Zatim se u politici ne nastoji dati potrebna podrška koja je neophodna i sl.”, poručila je Hadžihalilović.

Kaže da se i u zemljama regije traže strožije sankcije i zakoni.

“Femicid je ogroman problem i to ne samo u BiH već i u regiji, ali i u Evropi. I žene u Italiji i Austriji izlaze na ulice kako bi upravo rekle ‘ne femicidu’. Bili su i protesti u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Mi to posmatramo kroz porast radikalnih desničarskih politika ne samo kod nas već i u Evropi. Nažalost ne postoji koordinirana akcija. To je jedan vrlo složen poduhvat za koji ćemo morati pronaći snage da na svim nivoima izborimo donošenje zakona. Nakon godina borbe za borbu prava žena, zaista je neprihvatljivo da se sada s ovim suočavamo”, zaključila je.

Navedeni su i zahtjevi koje će tražiti na skupovima, a to su:

  • Uvođenje pravne definicije femicida.
  • Uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte
  • Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi.
  • Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole.
  • Dosljednu primjenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posljedice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Ove zahtjeve će žene iznijeti na protestima danas u sljedećim gradovima: Bihać, Tuzla, Banjaluka, Gračanica, Zenica, Sarajevo, Stolac, Mostar, Konjic, Goražde, Kakanj, Bugojno, Prijedor, Brčko, Bijeljina, Sanski Most, Bosanka Krupa, Gradačac, Tešanj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!