Burne reakcije na listu onih koji će dobiti subvenciju: “Ukoliko posjedujete vilu sa bazenom van BiH, možete aplicirati za subvenciju u KS”

Vijesti 13. dec 202319:48 0 komentara

Cijene stanova davno su otišle u nebo i nekretnine su tako daleko od mladih. Njihove vlastite. Vlada Kantona Sarajevo objavila je listu onih koji će dobiti subvenciju do 12 hiljada za kupovinu stana. Javnost negoduje zbog pojedinih imena na listi, ali i zbog kriterija.

Ukoliko posjedujete vilu sa bazenom u Grčkoj, Italiji, Turskoj, dakle van BiH, možete aplicirati za stambenu subvenciju u KS i dobiti do 12 hiljada KM za kupovinu stana u Sarajevu. Ukoliko posjedujete naslijeđenu nekretninu u Vitezu, Banovićima, Kalesiji, a aktivno živite u Sarajevu ne možete aplicirati. Do ovakvih slučajeva dolazi zbog trenutnih kriterija. Premijer Nihad Uk najavio promjene sljedeći put, a bivšeg ministra Almira Bečarevića označio kao predlagača trenutnih uslova.

Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede KS:

”Ne možete pljeskati i čestita na Vladi, a onda kada imate problem i sa kojim ste bili upoznati sada pljujete po bivšem ministru… 1300 prijava, ako je jedna osoba problem onda su kriteriji dobri. Ne postoji javni poziv gdje nema zloupotreba”.

U fokusu javnosti influenserica Naida Pehilj Bocnak koja će prema trenutnoj listi dobiti subvenciju, a godinama živi na relaciji Turska-BiH. U vlogu pod nazivom ”Kako sam opremila svoj stan u Turskoj” pokazuje nekretninu koju sa mamom čisti za izdavanje.

Naida Pehilj Bocnak:

”Ja sam počela da rentam svoj stan, ustvari odustala sam od rentanja, međutim nešto je bilo… neki gosti su došli rekla sam može. Oni izlaze u 11, a dolaze drugi u 12-12:30”, navodi u svom vlogu.

Da se ovaj stan nalazi u BiH, ne bi mogla aplicirati za pomoć pri ”rješavanju stambenog pitanja po prvi put” nebitno da li je uknjižen na njeno ime ili ime njenog supruga. Ovako se našla u prvih 30 koji će dobiti sredstva za stan u Sarajevu. Advokatica poručuje da je Pehilj Bocnak ispunila sve postavljene uvjete.

Ines Osmanović, advokatica:

”Moja klijentica posjeduje jedino državljanstvo BiH, kao i njena djeca, rođena je u Sarajevu gdje, i u Sarajevu ima stalno prebivalište. Dokaz o tome je nesporno dostavljen uz aplikaciju gospođe Naide Pehilj Bocnak, kao i dokaz da ne posjeduje nekretninu u Sarajevu, i ovo je prvi put da je postala vlasnik nekretnine u BiH”.

Kritičari ovakve dodjele sredstava i ovih kriterija kažu da se od sada mora uzeti u obzir socijalni položaj, odnosno kućna lista primanja. To sada nije slučaj.

Igor Gavran, ekonomski analitičar:

”Kriteriji su definitivno pogrešni. Jednostavno moraju postojati strogi kriteriji kada je u pitanju imovinsko stanje. Kod nas je i dalje vrlo lako da posjedujete nekretnine, a da nisu na vaše ime i da fiktivno, prosto smijući se javnosti, tvrdite da nemate imovinu. Imamo političare čije su vile na njihovim puncima, prijateljima. Imate situaciju da neko posjeduje ogroman broj nekretnina, a formalno je nezaposlen”.

A mnogo je mladih koji su zaista nezaposleni. Mnogo je i onih koji rade – a kredit ne mogu dobiti, kao ni ovu subvenciju. Premijer poručuje da je lista preliminarna i da svi imaju pravo žalbe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!