Burno na N1: Kad pomislim da mogu biti bh. patriota – vidim ljiljane na stadionu

Milan Novitović, kanidat Ujedinjene Srpske, Snježana Novaković Bursać, kandidatkinja Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Darko Babalj, kandidat Srpske demokratske stranke bili su gosti Izborne debate na N1.

Ustav i Izborni zakon?

Babalj: Što se tiče Ustava BiH i Izbornog zakona kada govorim o stavu SDS-a, ali i ostalih partija iz RS-a, osnovni problem je u Federaciji, između dva konstitutivna naroda. Mi ne trebamo praviti pakt ni sa jednim od ova dva konstitutivna naroda, ni sa Hrvatima niti sa Bošnjacima. Njima trebamo pustiti da se sami dogovore.

Čujemo često da se trebamo vratiti na “izvorni Dayton”?

Novaković-Bursać: Zahtjev i potreba izmjena Ustava je u dijelu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava. Jedan dio je Ustav, a drugi dio se odnosi na Izborni zakon. Ne bih se složila sa Babaljem, princip konstitutivnosti je jedan od značajnijih principa. Ono što tvrdimo da su nered i nefunkcionalnost nastali nasilnim prekrajanjem Ustava i nametnutim odlukama visokog predstavnika. Problem ovog Ustavnog suda je praksa koja proizilazi iz te strukture gdje strani državljani po pravilu glasaju kao i Bošnjaci. Politika SNSD-a je, i zato smo dobijal i dobit ćemo najveću podršku, principijelno zagovaranje poštivanja sopstvenog Ustava. To ne možete objasniti većini partnera u FBiH koji predstavljaju bošnjački narod. Vratimo se Ustavu i razgovarajmo i to je jedina prilika da ova zemlja funkcioniše.

Novitović: Sam Ustav i Ustavni sud je trpio međunarodni intervencionizam. Mi niti jednu odluku koji Ustavni sud sa strancima donosi ne možemo smatrati da je u interesu Republike Srpske, ali i Bosne i Hercegovine.

Znači li da ne poštujete odluke Ustavnog suda?

Novitović: Odluke Ustavnog suda nisu primjenjive na prostoru RS-a. Kako ćete primijeniti odluku Ustavnog suda koja se odnosi na vode i šume kada vam u Dejtonskom sporazumu kaže da 49 posto teritorije pripada Republici Srpskoj. Šta nam pripada ako to nisu vode i šume? Da nam ne pripada samo nebo? Nama prava kao srpskom narodu ne proizilaze iz broja koliko nas ima, nećemo se prebrojavati, naša prrava proizilaze iz pripadnosti srpskom narodu. RS je nedjeljiv prostor. Ne znam zašto Babalj ne kaže šta je sve međunarodna zajednica uradila protiv partije kojoj i on pripada.

Babalj: Kad ste nas čuli da mi nismo za odlazak OHR-a i stranih sudija? Za mnogo smo mi stvari i mi smo to pokazali kao SDS. Ne želimo učestvovati u pričama o kojima sad pričamo jer smo građanim dosadili i oni odlaze iz RS-a. Šta bi sa vašom vojskom što ste rekli da se treba odvojiti, šta bi sa referendumom i UIO-om? Naravno da smo za odlazak OHR-a. Ne želimo učestvovati u populizmu. Postoji državnotvorna politika i tu se jedino SDS može pohvaliti.

Novaković-Bursać: Davno ste napustili tu politiku. Imali smo zaključak NSRS-a, imamo potrebu da mijenjamo kompoziciju Ustavnog suda i kad smo predložili taj zakon on je zaustavljen glasom poslanika SDS-a Dragana Mektića.

Babalj: Nama su u Republici Srpskoj za sve krivi Bošnjaci i Hrvati, jel de? Znači nama su sve krivi drugi, samo mi nismo. Ko je posljednjih 16 godina na vlasti? SNSD. Odlično. Hoću da kažem da smo mi najodgovorniji za stanje u Republici Srpskoj. Kad mi ne budemo degradirali vitalne nacionalne interese, NSRS i izazivali druge – bit će nam bolje.

Novaković-Bursać: Vi ste rekli da vas ne interesuju odnosi u Federaciji. Mi smo za jednakopravnost naroda.

Babalj: Ja sam krvario za RS. I dajem sebi za pravo da kažem da se neke stvari mogu riješiti razgovorom. Srpski narod se treba slijepo držati Daytona. Ne trebamo se petljati u odluke Bošnjak i Hrvata koji su devedesetih vezivali zastave.

Koalicija SDS i SNSD ne dolazi u obzir?

Babalj: Koalicija da, ako je ugrožen srpski interes, ali ne sa SNSD-om.

Novaković-Bursać: Mi smo nudili koaliciju i svjesni smo da se interes RS-a mora braniti okupljanjem ključnih političkih partnera. Mi smo da se stranke okupe oko pobjednika ovih izbora.

Gospodine Novitoviću, da li ste patriota?

Novitović: Doživljavam se tako.

Da li ste bh. patriota?

Novitović: Srbin sam i pravoslavac, državljanin RS-a i BiH. Prihvatam to kao činjenicu i okolnosti sa kojima živimo.

Gospodine Babalju, jeste li vi bh. patriota?

Babalj: Taman kad pomislim da mogu biti vidim ljiljane na stadionu i automatski mi se vrate sjećanja od prije 30 godina. Po automatizmu imam otpor prema tim stvarima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad