“Burns došao kazati Dodiku i Vučiću šta će biti ako se nastave ponašati kako se ponašaju”

Vijesti 23. sep 202418:05 0 komentara
William Burns i Elmedinom Konaković (F.Z./N1)

"Očigledno je da su poruke direktora CIA-e imale uticaja i na Vučića. Burns je čovjek koji ne gubi vrijeme u protokolarnim posjetama i došao je kazati tim ljudima šta će biti ako se nastave ponašati kako se ponašaju", kazao je za N1 poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović koji je, između ostalog, komentarisao nedavnu posjetu prvog čovjeka CIA-e Bosni i Hercegovini i regionu.

Ima li najava sastanka vladajuće koalicije?

Za sada nema najava za sastanak, iz nekog razloga partneri iz HDZ-a i SNSD-a ne smatraju da je ovo dobro vrijeme. Morat ćemo čekati iza 7. oktobra za neke razgovore.

Propalo imenovanje direktora SIPA-e. Slijedi li blokada rada Parlamenta i Vijeće ministara nakon ovoga, kako najavljuje ministar Nenad Nešić?

Ja sam nadam da neće (biti blokade), ja bih ih savjetovao da to ne rade. Imamo najavu problematičnoh imenovanja, naši ministra su odbili da to uđe na dnevni red na Vijeću ministara. Mora postojati racionalno obrazloženje zbog čega neko predlaže trećerangiranog kandidata. U ovom slučaju mi to nemamo.

A za prvorangiranog se kaže da je ispunio uslove za penziju?

Postoji ta neka rang lista koja treba da se poštuje.

Preostala su još dva dana do prodaje državne imovine BHRT-a kako bi se namirio dug od 20 miliona KM Evropskoj radiodifuzijskoj uniji. Ima li vlast rješenje za ovaj problem ili će imovina BHRT završiti na dobošu?

Predrag Kojović (N1)

Ja se nadam da neće, posljednjih dana se bavimo time. Mnogi misle da ministar Forto ima ključ za rješenja, ali to nije tačno. On nije u mogućnosti bilo kojoj zakonskoj… Podsjećam na činjenicu da je najveći dio duga nastao od 2005. – 2016. i BHRT nije dobio pomoć od Vijeća ministara. Nadam se, sutra je zakazano ročište, da će doći do odgode ročišta da dobijemo na vremenu da nađemo rješenje.

Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić najavio usvajanje izmjena zakona za ukidanje PDV-a na kupovinu prve nekretnine. Iz opozicije sumnjaju kako je riječ o predizbornom triku?

Ne mislim da je tako, znam da je na ovome ministar Amidžić radio jako dugo. Prvi put smo dobili prijedlog koji je studiozno urađen, koji ima projekcije na budžet itd. Ekonomski je baziran na činjenicama i mi ga možemo podržati.

Je li trebalo uopšte ići u Brisel prošle sedmice bez kompletnog Plana reformi? Da li je Borjana Krišto postupila mimo pravila poslavši dokument koji nije usaglašen i koji ne ispunjava kriterije Evropske komisije?

Krišto nije otišla sa Planom rasta u Brisel, ona je predstavila informaciju o stepenu usaglašenosti. Obavijestila ih je da je usaglašeno 111 od 113 mjera. Mi još uvijek nismo dobili ocjenu da li je ovih 111 mjera dovoljno.

Planirate li nastaviti rad na ispunjavanju prioriteta? Ima li dobre volje za to?

Mislim da ima dobre volje, trebamo nastaviti razgovarati, pogotovo za ove dvije mjere koje nisu usaglašene.

Kako komentarišete nedavni susret Schmidt – Izetbegović? Je li sve bilo u svrhu da SDA odblokira Plan rasta?

Vidio sam taj sastanak na sljedeći način, naredni dan se Schmidt sastao i sa predstavnicima “Trojke” i on nam je rekao da su teme sa svima iste – nastavak rada na Planu rastu i potreba da se sjedne i počne ozbiljno razgovarati o državnoj imovini.

Kako komentarišete potez RS-a vezan za jedninstveni broj za hitne situacije? Je li to znak spremnosti na saradnju?

Prijedlog ministra Amidžića o PDV-u i ovaj broj nadam se da znači spremnost na saradnju, ali trebamo sačekati da vidimo.

U Sarajevu je u avgustu bio i direktor CIA-e William Burns. Nakon toga je uslijedila jedna iznenađujuća poruka Milorada Dodika u kojoj kaže da secesija nikad nije bila politika RS-a. Kako komentarišete taj zaokret?

Meni je drago da ste i vi primijetili. Očigledno je da su te poruke imale uticaja i na Vučića. Burns je čovjek koji ne gubi vrijeme u protokolarnim posjetama i došao je kazati tim ljudima šta će biti ako se nastave ponašati kako se ponašaju.

Dodik i u septembru pred Sudom BiH. Mnogi kažu da će zahvaljujući suđenju on i SNSD poentirati na predstojećim lokalnim izborima. Kako vidite rasplet ove situacije?

Moj utisak je da se radi o sudu koji apsolutno radi svoj posao. Mislim da će Sud BiH donijeti odluku koje ne želim prejudicirati, a vidjeli ste i u Americi da su krivični postupci bili gorivo za Trumpa.

Kako gledate na to da će visoki predstavnik Christian Schmidt otići u Evropski sud za ljudska prava i tamo svjedočiti u predmetu “Slaven Kovačević“, ali neće pred Sud BiH u slučaju protiv Dodika i Lukića?

Nisam shvatio da on ide kao svjedok. Shvatio sam da je njegov status prijatelj suda, a to je pravo suda da pozove nekog eksperta da pomogne u razumijevanju nekog slučaja. Ali ne ide kao svjedok i ne na njegovu inicijativu.

Bonus video:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!