Buško jezero: Nanose li hrvatski političari štetu Hrvatima u BiH?

Vijesti 28. sep 202119:58 4 komentara
N1

Ukoliko Dom naroda Federalnog parlamenta potvrdi Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda ostvarenog korištenjem hidroakumulacionih objekata, Livno i Tomislavgrad će ubuduće umjesto 3,5 od Hrvatske elektroprivrede primati 8,5 miliona maraka. Zakon je jučer jednoglasno usvojen na Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, no neki tvrde, kako je to tek kap u moru onoga, što se duguje ovom kraju. I pitanje je, hoće li i ta kap doći do livanjskog kraja.

Iako je Predstavnički dom jednoglasno usvojio izmjene zakona kojim se omogućuje naknada i za potopljeno zemljište Livna i Tomislvgrada, Ivica Brešić iz HRS nije siguran da će zakon proći Dom naroda. Posebno nakon pisma koje je resornom ministru i parlamentu uputila Elektroprivreda Herceg Bosne koja se kako je kazao stavila u funkciju odvjetnika Hrvatske elektroprivrede. U pismu koje je početkom godine poslano resornom ministaru, sada i parlamentarcima navodi se kako kako su izmjene suprotne zakonu o električnoj energiji obzirom i na prestanak nadležnosti Regulatorne komsije koja utvrđuje cijenu

A zakulisanih radnji je bilo i previše prethodnih godina, no posljednjih dana ponovo izlaze u javnost. Poput odluke o koncesiji voda Duvanjskog i Livanjskog polja koju je HEP-u 1998. godine godine dao Sabor Republike Hrvatske i to na period od 33 godine. Da stvar bude skandaloznija, HEP je tužio Livno tražeći „isključivo pravo vlasništva nad parcelama“ polja koje je potopljeno. Sud u Livnu presudio je u njihovu korist.

Najveće vještačko jezero u Evropi, Buško jezero, izgrađeno je prije pedesetak godina za potrebe HE Orlac u Hrvatskoj koja je do rata Livnu i Tomislavgradu plaćala po dva osnova, po slivu i potopljenom zemljištu.

Ko je odgovoran?

No to je prestalo devedesetih iako je prema Sporazumu o sukcesiji ugovor koji je je HEP imao i dalje pravovaljan. Nekadašnji federalni parlamentarac Anto Čolak tvrdi da se dugovanje HEP-a broji u milijardama.

Čolak zna i ko je odgovoran, predstavnici vladajuće elite, prije svega HDZ-a na različitim nivoima koji su šutke ovakav odnos odobravali.

Hrvatski mnistri često su u posjeti HDZ-u BIH no o ovoj temi nikada se nije razgovaralo, barem nije javno saopšteno.

Dok zvaničnici iz RH ne propuštaju priliku da upozore na izborni zakon i diskriminaciju Hrvata, redovno zaboravljaju svoju odgovornost za primjerice Buško jezero i štetu koju su nanijeli upravo Hrvatima ovog kraja za čije interese se navodno bore. S druge strane vladajući domaći političari uglavnom ne vide dalje od Sarajeva, ili pak Mostara.

Opširnije u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare