Ćamil Duraković za N1: Milanović je stao uz Dodika da bi Čović dobio što želi

Vijesti 06. dec 202117:091 komentar
Izvor: N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ponovo je danas uznemirio bh. javnost izjavama o genocidu u Srebrenici. "Postoji genocid i genocid, žrtve i žrtve. Nije sve isto, to je laž. Neko padne, slomi nogu, razbije nos i nekoga siluju i bace u bunar – isto?! Nije isto" kazao je danas Milanović. Kontaktirali smo bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića i pitali za komentar.

Duraković je za N1 prokomentarisao šta stoji iza takvog naglog zaokreta u stavu hrvatskog predsjednika?
“Nažalost kako Hrvatska tako i ovaj bh. HDZ  promijenili su politički kurs koji prelazi granice moralnog jer su i Milanović i Čović, a i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bili u Potočarima. Govori koje su u Potočarima držali ne odražavaju sadašnji stav. Razlog tome je očito pokušaj Hrvata u BiH da uz podršku retrogradne politike Milorada Dodika dobiju ono što traže. To je poruka da je politika priljava do te mjere da sredstva opravdavaju cilj. Vidimo poruke koje su kritične, kada je u pitanju izjava predsjednika Milanovića, međutim oni to koriste u ovom momentu kako bi ostvarili svoje političke ciljeve. Svakako to je jedno necivilizacijsko ponašanje zemlje sa kojom smo mi u Srebrenici gradili prijateljske i bratske odnose sa Vukovarom koji ima svoju historiju stradanja. Predsjednik jedne takve države, da govori takve stvari, to prestaje da ima bilo kakvu civilizacijsku vrijednost, a očito da on vrlo vješto manipuliraše u vremenu kada trebaju Dodikovu podršku.” rekao nam je Duraković.

Smatrate li da iza svega stoji ta linija koja povezuje Čovića, Dodika i Milanovića? 

“Neupitno je da su se i Milanović i Čović svrstali uz Dodika. Dakle, za Dodikovu politiku nemamo šta govoriti proteklih godina jer se intenzivno radi na negiranju genocida i na svemu ono što provodi. Dodik ima podršku na tom putu da bi Čović ostvario svoje ciljeve, a to je ovaj izborni zakon i sve što se oko njega dešava.” kazao je bivši načelnik Srebrenice za N1.

“Neko padne, slomi nogu i nekoga siluju i bace u bunar – isto?! Nije isto”

 

Komentari

Vaš komentar