Čegar nakon pretresa imovine: Kako će oni dokazati da sam ja to krivotvorio? Platio sam sve

Vijesti 13. jun 202422:03 0 komentara
N1

Bivši visoki dužnosnik Federalne uprave policije, Zoran Čegar, ponovo je na meti policijskih organa. Nakon dubrovačkog, sada i sarajevsko Tužilaštvo. Lišavanja slobode nema, već pretresi. Sve u potrazi za ugovorom o kupovini vikendice i imanja. Pretresena kuća na Grbavici, te automobil.

Policijski službenici MUP-a KS pretresli su i ovo imanje Zorana Čegara za koje ga baš Tužilaštvo sumnjiči da je koristio krivotvoreni ugovor

“Dakle, Tužilaštvo KS sumnjiči Zorana Čegara za krivotvorenje isprave, tačnije sumnjiči se da je krivotvorio ugovor nekretnine u Nišićim”a, rekla je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Sam Čegar protiv pretresa i rada pravosuđa, kaže nema ništa, ali ne razumije specijalce i pompu. Za nekretninu u Nišićima, bivši vlasnik tvrdi, isplaćena mu je samo petina dogovorene cijene, dok bivši FUP-ovac demantuje.

“Kako će oni to dokazati da sam ja to krivotvorio. Dalje, imaju svjedoci koji su bili tu kad su došli ljudi, donijeli mi ugovor koji sam ja platio pred svjedocima. Ja sam sve platio i isplatio, a ako nisam molim Žmirića nek dođe ja ću mu sve isplatiti”, rekao je Zoran Čegar.

Zbog trgovine nekretninama pisao je prije dvije godine Centar za israživačko novinarstvo i obznanio javnosti šta sve Čegar posjeduje, koji se postupci vode protiv njega te koji se bivši vlasnici nekretnina žale na prijetnje i način trgovanja sa njim. Takav je slučaj bio i sa sada ponovo aktualiziranim imanjem na Nišićima. Da s ugovorom nešto nije uredu posumnjali su i za CIN potvrdili iz Suda u Sarajevu, ali je Opština Ilijaš nekretninu uknjižila. Nakon tih saznanja iz CIN-a su notarski ugovor poslali na analizu u Srbiju gdje je predmet i obrađivan.

“Iz notarijata u Srbiji potvrđeno je da se radilo o grubom falsifikatu. Da se radi o dokumentu koji je izdat čak u vrijeme prema onome što je navedeno u dokumentu kada notarijat u Srbiji još nije ni postojao”, rekao je Azhar Kalamujić, novinar CIN-a.

N1

Istraga sada u toku, pretresi završeni. Ipak ovo nije jedini predmet, već jedan od 3. Svojevremeno je Čegar, zbog pisanja o tome, napao autoricu članka Renatu Radić Dragić, gdje je prvostepeno bio i uslovno osuđen. Onda snimak kao dokaz odbačen. Iz CIN-a tvrde da niz nekretnina nije ni uknjižen na ime Zorana Čegara. Nakon 20-ak godina službe, s visoke pozicije smijenjen je nakon CIN-ovog članka, ali kažu da na početku nisu nailazili na saradnju u FUP-u. Prvenstveno im nisu željeli obznaniti šta od imovine Čegar kao visokopozicionirani dužnosnik ima priajvljeno.

“Naišli smo na jednu veliku nesaradnju, nespremnost da se istraži šta gospodin Čegar ima kako je to stekao. Tako da je unutrašnja kontrola zapravo reagirala tek nakon pritiska međunarodne zajednice, evropskih parlamentaraca, političara, nevladinih organizacija”, dodaje Kalamujić.

Čegar ističe: “Ako sam i uradio taj falsifikat šta će eto, osudi me eto ajde. Ljudima pokradoše sve, vidite šta se dešava u po bijela dana pucnjave, sve. Ovo se sve radi da se ja ne bih vratio na posao, da ne bih zaveo red među onom bandom.”

Čegar tako objašnjava pretrese u kojima je izuzet određen broj predmeta. Posebno je značajna izuzeta dokumentacija koja može poslužiti u daljem krivičnom postupku, naveli su iz Kantonalnog tužilaštva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!