Čengić: Imena se vade iz nečijeg džepa, iz medija saznam da je došlo do izmjene

Vijesti 30. mar 202314:42 1 komentar
N1

Nakon što je saopćeno iz SDP-a da Vojin Mijatović neće biti kandidat ove stranke za federalnog ministra unutrašnjih poslova već da će dobiti ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Irfan Čengić, član te stranke i delegat Doma naroda Parlamenta FBiH komentarisao je tu odluku, ali i generalno imena predložena za novu Vladu FBiH.

“Mi nismo glasali ni o kakvim imenima jer se ta imena vade iz nečijeg džepa i predlažu kao prijedlozi SDP-a i to trebate pitati te koji predlažu. Zaista ne želim komentarisati te ljude jer zaista ima onih koje ja cijenim i koji su predloženi za ministre, ali oni jednostavno nikad nisu prošli ni statutarnu proceduru niti su bili na Glavnom odboru. Vjerovatno će se zakazati neki retroaktivni Glavni odbor da se ta imena potvrde, ali to pitajte one koji ovako preko medija vade ta imena, a ne mene jer ja ne učestvujem u izboru tih ljudi niti ću glasati za njih zato što se Dom naroda o tome ne izjašnjava”, kazao je Čengić.

Dodao je Čengić i to da je bio održan Glavni odbor da bi određena imena podržao dok druga ne bi.

“Ne postoji raskol u SDP-u u vezi tih imena zato jer nije bio ni Glavni odbor da bi se o tome raspravljalo i da bismo znali o čemu je riječ. Volio bih da smo samo raspravljali o tome, a ne da danas iz medija saznajem da su zamijenjena dva imena za ministra i to nije bilo na Glavnom odboru koji je jedini organ koji može predložiti imena za ministra i trebate pitati to ljude koji vode te procese”, zaključio je Čengić.

Mijatović neće biti ministar policije, ali će biti ministar

Podsjetimo, kada je riječ o imenovanjima ministara u novoj Vladi FBiH, najviše pažnje je izazvalo ime Vojina Mijatovića za ministra unutrašnjih poslova ispred SDP-a, kao i Sanje Vlaisavljević za ministricu kulture ispred HDZ-a.

Za N1 su iz SDP-a potvrdili da Mijatović neće biti kandidat za ministra policije, ali da će dobiti novi resor i kako saznajemo riječ je o Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Almin Hopovac trebao bi zauzeti poziciju koja je bila namijenjena Mijatoviću.

Delegat u Parlamentu FBiH Aljoša Čampara nakon današnje sjednice komentarisao je i izbor, tačnije, predložene kandidate određenih ministara u novoj federalnoj vladi. Jedan od njih je i Vojin Mijatović iz SDP-a, koji je prvobitno bio predložen za ministra unutrašnjih poslova FBiH, međutim, kako su saopćili iz ove stranke on neće dobiti tu poziciju, ali će biti ministar u nekom drugom resoru. Čampara je kazao da Mijatovića ne poznaje i da je on bio hvaljen od SDA tako da njegovu kandidaturu ne može detaljno komentarisati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad