Cenić: Imat ćemo posrednika “bronzani javor” za vakcine i biti prvi u korupciji

Vijesti 01. feb 202117:12 > 20:01 0 komentara

Analitičarka Svetlana Cenić komentirala je za N1 podatke da je BiH druga zemlja u Evropi po korupciji te 111. na listi od 180 zemalja svijeta. Istakla je kako "veću neodgovornost nije vidjela u svijetu", da je nadležnima potrebno ukinuti primanja i plate te da korona virus nije izgovor ni opravdanje za to što BiH ima najniži BDP od svih zemalja bivše Jugoslavije.

“Ljudi ne trebaju biti stručnjaci za 5G i vakcinu već da prvo pitaju za svoje pare pa tek da se upuštaju u teorije zavjera. Ali oni su uljuljkani u udobnosti svoga doma i ne reaguju. Hrvatska je radila istraživanje zbog čega je Ruanda bolja od njih po indeksu korupcije. To je zemlja koja je imala genocid kao BiH i toliko više žrtava. Kod nas su već krenule šale da su potplatili da ne budemo prvi i da možemo biti prvi. A pandemija se nastavlja. Hiljadu vakcina je stiglo i vikat ćemo ‘hura’. Imat ćemo posrednika u nabavci pa će to biti neki ‘bronzani javor’ firma i izbacit ćemo odmah na prvo mjesto indeksa korupcije”, kazala je Cenić u Danu uživo.

Spomenula je izjavu Milorada Dodika koji je rekao kako su “tenderi užas i rak rana” te da smo “leglo korupcije i kriminala”.

“Pa Milorade, o čemu pričamo? Da prečešljamo tendere u RS-u, koliko je uže i šire familije dobilo tendere, a i u FBiH? Ova vlast je toliko nesposobna, jedino ako treba da se ugradi na vrlo primitivan i bahat način rade. Ne brinu o svojim građanima da bi nabavili vakcine. Svaki dan je sve lošiji imidž države. Što bi se neko o nama brinuo kada se ne brine o nama onaj koga smo birali i ima ogromnu platu da bi radio svoj posao?”, upitala je.

Istakla je da, da nije bilo novinara koji su razotkrili aferu “Respiratori” to prošlo bez ikakvih problema jer kod nas građani ne pitaju ništa, a nadležni su se pobrinuli da “nametnu paniku, obuku uniforme i imaju zabrinute face misleći da će im sve proći”.

“Svi kao zabrinuti, a mi dobili za vakcinaciju 1.000 ljudi”, dodala je.

Govoreći o najnižoj stopi BDP među zemljama bivše Jugoslavije, Cenić je kazala kako koronavirus ne može biti izgovor jer je industrijska proizvodnja bilježila pad i pretprošle godine kada korone nije bilo ni na vidiku.

“Kod nas je kasno počelo razmišljanje da korona postoji. Korona je sama pokazala neodgovornost, neznanje, nakaradno uspostavljen sistem, eksperimentisanje u donošenju mjera, tako da se inače ovjde vlast bavi ekonomijom neusuglašeno, neznalački, nedobronamjerno i nekoordinisano”, kazala je Cenić.

Istakla je kako vlasti koriste MMF kredite, ali ne ispunjavaju uvjete koje su preuzeli prilikom uzimanja istih, a tiču se uslova koje je postavila Evropska unija.

“Ostat će oni bez privilegija puno prije EU, to vam garantujem. Neće biti para ako MMF ne popusti u martu, a ja ih molim da ne popuste u svojim uvjetima jer je red trošiti pare namjenski. Ostat će bez privilegija jer neće imati ko da ostane da im izdržava taj sistem”, kazala je Cenić.

Komentirajući tvitove Momčila Antonića iz SNSD-a u kojem je jednog od vijećnika Grada Banjaluka vrijeđao, kazala je kako on “kopa raku i grob Miloradu Dodiku”.

“Dodik je prekrižen u međunarodnoj zajednici i kod Vučića. Međunarodna zajedncia je dugo održavala ovu vlast ‘nemoj da talasaju, daj im para’. Nedavno je Dodik rekao da očekuje sredstva i rekao ako ne dobije da bi moglo biti još teže. Njegova vlastita retorika će ga koštati, svi ti njegovi mladi jastrebovi koji tako pišu i pokazuju raskoš nekulture i nevaspitanja pa sve ostalo, kopaju njemu raku i rade na njegovoj konačnoj političkoj propasti”, kazala je Cenić.

Pozdravila je najave gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića o pokretanju krivičnih prijava i tužbi protiv uposlenika kao i “češljanje tendera”. Poručila je samo da nauče da javna peduzeća nisu budžetski korisnici, kao i “razliku između diplome koja je kupljena od licenciranog fakulteta i flasifikovane diplome”.

Govoreći o migrantskoj krizi i posjeti evropskih zvaničnika koji su vraćeni s hrvatske granice, a koji su htjeli provjeriti navode u nasilju nad migrantima koji idu u “game”, kazala je kako je to sramota cijele Evropske unije.

“Mala, siromašna BiH je ponižena prvo od domaćih, a potom i od inostranih. ‘Mi ne znamo šta ćemo s migrantima, mi smo započeli problem, sad ga vi ovdje rješavatajte’- to je sramota EU na prvom mjestu. Dugo ćemo se s time boriti, ali bih više voljela umjesto što slušam prepucavanja bicših i sadašnjih ministara sigurnosti i unutrašnjih poslova, da sjednu zajedno jer više glava je pametnije, da se konačno osmisli neka pametna strategija kako riješiti, kako oni zovu, migrantsku krizu, a ja kažem ljudsku katastrofu”, zaključila je Cenić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!