Centrotrans obilježio 75. rođendan: ‘Prevazišli smo sve i stigli na tron’

Vijesti 26. okt 202314:38 0 komentara
Centrotrans

Kompanija Centrotrans ove godine slavi 75. godišnjicu postojanja i uspješnog rada.

Tim povodom, Centrotrans je danas izrazio zahvalnost medijima koji su u proteklom periodu pratili i pomagali u radu ovoj kompaniji, a druženje u Centrotransovoj Autobazi bila je prilika da se evociraju brojne uspomene iz bogate historije Centrotransa o kojim je govorio predsjednik Uprave Centrotransa dr.sc. Safudin Čengić.

“Prolazili smo kroz teška vremena, ali zahvajujući predanim uposlenicima, nastavljali smo dalje i postajali sve bolji. U toku agresije ma BiH smo devastirani. Izguvili smo vrijedne radnike, 50 maših radnika je poginulo a 70 ih je ranjeno. Otuđeno nam je 250 autobusa. I to smo uspjeli prevazići, pa smo 1994. krenuli u rekonstrukciju i kupili šest autobusa. Od tada do dans smo kupili 600 autobusa”, prisjetio se Čengić, te nastavio:

“Prevazišli smo i krizu 2008. godine, a onda je došla i pandemija koronavirusa. COVID 19 se najnegativnije odrazio na oblasti saobraćaja i turizma, kojim se Centrotrans bavi, ali smo bili jači i od toga. Zadesila nas je i kriza zbog rata u Ukrajini, veliko poskupljenje koje je utjecalo ma naš rad, ali sve smo preživjeli. Naravno, imamo i lijepih trenutaka na koje smo ponosni”.

Čengić dodaje da je pandemija koronavirusa bila jedna od prekretnica u novijoj historiji ove kompanije.

“Uslovno rečeno, nama je korona pomogla. Preispitali smo sebe koliko smo dobro organizovani, koliko smo posvećeni poslu i šta je to što negativno utječe na naše poslovanje. To smo zajednički prevazišli i da praktično pretvorimo ove posljednje dvije godine u dvije najuspješnije godine poslovanja Centrotransa u posljeratnom periodu. Imamo stabilno poslovanje, u ove tri godine kupili smo 93 autobusa i investirali u to preko 16 miliona maraka. Putnici su zadovoljniji, a naši zaposlenici se trude da budu ljubazni, tačni i precizni u obavljanju svoga posla”.

“Želim naglasiti da bez kvalitetnih kadrova ne postoji recept za uspješno poslovanje. Mi smo posvećeni našim kadrovima i činimo sve da poboljšamo uslove rada, ali i primanja. Mogu s ponosom izjaviti da smo daleko iznad prosjeka u Federaciji i da prosječna primanja naših uposlenika prolaze dvije hiljade maraka. I dalje smatram da to nije dovoljno, a cilj nam je da radnik u Centrotransu ostvaruje primanja od tri hiljade maraka i da tako zaustavimo odlazak mladog kadra iz BiH”, zaključio je Čengić.

U svojoj dugoj historiji Centrotrans je realizovao izuzetno zahtjevne projekte. Da bi svi oni bili sačuvani od zaborava, menadžment Centrotransa je odlučio sažeti ih u monografiju “Centrotrans – 75 godina na tronu”. Monografija je svjedočanstvo vremena i društvenih prilika u kojima je ova kompanija djelovala, a njen autor je novinar, publicista i književnik Ruždija Adžović.

“Sa zadovoljstvom sam prihvatio rad na ovom projektu. Ideja se rodila krajem prošle godine i bez dvoumljenja sam krenuo na posao. Poznajem ovu firmu u dušu, poznajem ljude, znam šta su sve uradili. Znao sam da je raditi ovakvu monografiju velika obaveza, jer je duga Centrotransova historija”, započeo je Adžović i nastavio:

“Monografija ima 23 poglavlja. Potrudio sam se da tu bude i nekih pikanterija, kako bih zadržao monografsku formu i da knjiga ne bude dosadna. U njoj zaista ima šta da se pročita. Meni je to bio i profesionalni izazov i mislim da je ova knjiga važna ne samo za kompaniju Centrotrans, već i za historiju grada Sarajeva i BiH. Historija ove kompanije je na neki način i historija BiH, jer je Centrotrans dijelio sudbinu ove zemlje u svim periodima, kako tokom agresije tako i dan danas”.

Kompanija Centrotrans je, povodom 75 godina rada, za svoje uposlenike, penzionere i prijatelje nedavno upriličila „Dan Centrotransa“. Plakete i prigodne poklone ove godine dobila su 44 uposlenika, 27 njih je ostvarilo 10 i 20 godina radnog staža u kompaniji Centrotrans, dok ih je 17 ispraćeno u zasluženu penziju.

U sklopu programa, brojne zvanice okupljene na Autobazi, imale su priliku pogledati dokumentarni film o Centrotransu, te se tako još jednom podsjetiti na dugu istoriju i postignute uspjehe kompanije, prenose Vijesti.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!