Cero: Komisija za državnu imovinu imala za cilj teritorijalnu podjelu BiH

Vijesti 31. mar 202114:54 > 15:23 1 komentar
N1

Komisija za državnu imovinu BiH koja je aktivirana ponovo 10. oktobra prošle godine imala je rok do danas da izradi set zakona koji će riješiti ovo pitanje. To nije učinjeno. Stručnjak za pitanja državne imovine BiH Muharem Cero kazao je za N1 kako je jasno da se "iza ovog radnog zadatka krije nešto drugo" te upozorio da bi namjera mogla biti "konačna teritorijalna podjela i realizirao prijeteći koncept etnoteritorijalnog", odnosno da državna imovina pređe u vlasništvo entiteta.

“Zadnjih dana smo saznali da je namjera predlagača ministra Josipa Grubeše u dogovoru s članovima Vijeća ministara i samim predsjedavajućim te njegovim zamjenicima, bila da komisija iskoristi svoje ekskluzivno pravo i izuzme nagomilane predmete, kojih ima stotine, a koji su pod zabranom prenošenja vlasništva. Namjera uopće nije bila donošenje zakona. Za sada je nepoznato, ali može se pretpostaviti da se u predmetima izuzimanja nalazi aktuelno pitanje kao što je izgradnja aerodroma Trebinje, hidroelektrana na Drini, a vjerovatno i ono što je u ovom trenutku najaktuelnije, a to je izgradnja plinovoda između dva javna preduzeća – Plin Republike Srbije i Gas Republike Srpske. Ugovor je potpisan između jednog državnog i jednog entitetskog preduzeća bez saglasnosti države kao titulara vlasništva”, rekao je Cero.

Istakao je kako do toga ne bi došlo da je usvojena zaštitna mjera po apelaciji koja je podnesena na Zakon o šumama u RS i ne bi postojala mogućnost da se krene s realizacijom ovog sporazuma, te da se “pravo korištenja pretvori u pravo raspolaganja ili vlasništva”.

“Vlasništvo gasovoda koji se veže na turski tok bi bilo u Gasu RS. Namjera je bila i još uvijek je, nažalost, da se pravo korištenja na poljoprivrednom i šumskom zemljištu realizira po neustavnim zakonima i Zakonu o šumama RS. Znači da bi već presuđena imovina na poljoprivrednom zemljištu, koja nije provedena u RS nego je vjerovatno u Republičkoj upravi za geodetske poslove prenesena davno na državnu imovinu u vlasništvo RS, da se taj projekat provede od kraja. Da li je još na stotine predmeta, kako su prenijeli neki mediji, bilo pripremljeno za izuzimanje – to sve skupa upućuje da ne postoji namjera da se konačno riješi peti cilj već da se upravo pitanje državne imovine na jednostran unilateralani način iskoristi tako što bi se dogodila konačna teritorijalna podjela i realizirao prijeteći koncept etnoteritorijalnog“, rekao je Cero.

Istakao je kako bi dobro bilo da “Ustavni sud prepozna potrebu i donese mjeru, osujeti ovu namjeru u predmetu Zakona o šumama RS i da međunarodna zajednica prepozna da se realizuju zaključci NSRS pa i onaj da se ne provode presude Ustavnog suda”.

“Jasno je da se mora mnogo efikasnije i djelotvornije angažovati i međunatrodna zajednica i pravosuđe. Stoji obaveza Vijeća ministara, poslije svega što se dešava oko državne imovine, a posebno resornog ministra Josipa Grubeše kao i generalnog sekretara i predsjednika komisije za državnu imovinu Roberta Vidovića, da upoznaju javno mnijenje sa predmetima koji se pokušavaju u korona ambijentu smanjene pozornosti izuzeti iz zabrane raspolaganja i dodijeliti novim, za sada nepozantim vlasnicima”, poručio je Cero.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare