Chollet o BiH: Glavni faktori koji potkopavaju temelje Dejtonskog sporazuma

Vijesti 18. maj 202317:21 0 komentara
N1/ Screenshot

U Washingtonu zasjeda Odbor za vanjsku politiku američkog Senata na kojem izvještaje o stanju na Zapadnom Balkanu podnose specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet i Gabriel Escobar, specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan.

Chollet je poručio da je politika SAD-a zasnovana na jednostavnim principima koje žele vidjeti u Evropi.

Naša politika je zasnovana na jednostavnom principu; slobodna, mirna i prosperitetna Evropa. To je u našem interesu, ali Zapadni Balkan je i dalje nedostajući dio slagalice. EU integracije nisu jednostavne. Imamo prepreke. Imamo korupciju, kibernetske napade, ekonomske prepreke, zavisnost od ruske energije itd. Važno je da znamo koliko potencijala ima na Zapadnom Balkanu. Zemlje Zapadnog Balkana su prošle dug put od završetka rata i imaju ogroman potencijal za veći prosperitet ali treba im naša pomoć da prevaziđu poteškoće. Najveći izazov je posebno kada je riječ o odnosu Kosova i Srbije. Kosovo je suverena, demokratska država. To je jedan od naših najbližih partnera, SAD podržava Kosovo i njegovo priznanje kao i integraciju u ujedinjene nacije“, kazao je Chollet.

Poručio je da je jedan od glavnih izazova odnos Kosova i Srbije.

“Evropske aspiracije Kosova i Srbije se neće desiti dok se ne riješe ove razlike i zato mi podržavamo dijalog sa EU. Nakon mjesečnih dijaloga pod vodstvom EU-a imamo normalizaciju. Posljednji savjetnik Escobar bio je aktivni učesnik tih razgovora. Neslaganja mogu dovesti do narušavanja odnosa Kosova i Srbije. Ovo je veoma labilno i krhko, postoji dosta toga što moramo uraditi”.

Spomenuo je i stanje u BiH,

Mi podržavamo Kosovo ali želimo produbiti i odnose sa Srbijom.U našem interesu je da pomognem o Srbiji i da shvati svoje potencijale. Drugo, bavimo se poteškoćama u BiH, 28 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Zapaljiva retorika, korupcija, demokratsko zaostajanje su stvari koje uznemiravaju i potkopavaju temelje Dejtonskog sporazuma. I dalje smo posvećeni BiH, teritorijalnom integritetu i provođenju Dejtonskog sporazuma. Treće, Crna Gora, naš saveznik i nedavni izbori su signal da je Crna Gora spremna da prevaziđe razlike“, naveo je Chollet.

Chollet je još kazao da su Sjeverna Makedonija i Albanija “sjajni saveznici” čiji progres prate, te da je Zapadni Balkan praktično “u dvorištu SAD-a” i da njihov rad na ovom području razvija temeljni cilj – razvoj demokratije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad