Chollet primio Schmidtov izvještaj o BiH: SAD ostaju privržene mandatu OHR-a

Vijesti 10. maj 202211:42 > 11:44 0 komentara
Derek Chollet
Derek Chollet (RSE)

Savjetnik američkog državnog sekretara Derek Chollet se zahvalio visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu na izvještaju o situaciji u Bosni i Hercegovini, navodeći da Sjedinjene Američke Države ostaju privržene provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Zahvalio sam se danas Visokom predstavniku Schmidtu na njegovom polugodišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a. Sjedinjene Američke Države ostaju privržene mandatu visokog predstavnika i punoj provedbi Daytona kako bi se osiguralo da svi građani BiH imaju priliku za bolju budućnost”, napisao je Chollet na Twitteru.

Schmidt je u svom redovnom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a naveo da se BiH suočava s pojačanim prijetnjama njezinoj stabilnosti i integritetu, upozoravajući na politiku koju vodi vlast u Republici Srpskoj (RS) predvođena Miloradom Dodikom.

Također je naveo da su neprihvatljive i najave “teritorijalne reorganizacije” zbog izostanka dogovora o izbornoj reformi koje dolaze iz HDZ-a BiH.

Izvještaj se podnosi svakih šest mjeseci, a 61. trebao bi se 11. maja naći na dnevnom redu Vijeća. Zasad još nije jasno hoće li Schmidt govoriti u New Yorku, nakon što su to prošle godine spriječile Rusija i Kina koje su spriječile i potvrdu njemačkog diplomata za novog visokog predstavnika u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!