Christian Schmidt poslao pismo Nenadu Stevandiću, zabrinuta i opozicija u RS, ali i bošnjački poslanici

Vijesti 02. jul 202420:54 3 komentara

Poslanici NSRS razmatraju Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda usvojenoj na Svesrpskom saboru. Deklaracija nije antidejtonska, poručuju predlagači, koji opet u rukavu drže takozvani Sporazum o mirnom razdruživanju. Zabrinuta opozicija, za koju je sve kontradiktorno, a bojazan imaju i bošnjački poslanici. Zabrinut i visoki predstavnik koji je Nenadu Stevandiću poslao pismo.

Zemlje Kvinte pisale su zvaničnicima Srbije prije Svesrpskog sabora, a danas je stiglo i pismo od visokog predstavnika Kristijana Šmita, potvrđuje prvi čovjek NSRS. Na pritiske ne pristaje Nenad Stevandić, kaže nema mijenjanja Deklaracije usvojene na saboru. Srbi iz Republike Srpske i Srbije su jedan narod, slaviće Sretenje 15. februara kao Dan državnosti s obe strane Drine, navodi se u Deklaraciji koja je u 49 članova definisana početkom juna u Beogradu.

“Srbija i RS ovom Deklaracijom imaju isto mišljenje o Kristijanu Šmitu. U galimatijasu koji je poslao Šmit pominje i odluke PIC-a. Srpski narod živi u nekoliko državnih zajednica od kojih je matična država Srbija. U zadnjih 40 godina srpski narod preživio je egzodus iz Slovenije, kao i cijele Hrvatske, BiH, Makedonije i sa Kosova, a u zadnjih 200 godina bio je predmet istrebljenja od Turskog carstva, Austrugarske i fašističke Njemačke. Za svo to vrijeme najteži položaj srpskog naroda bio je sa ove strane rijeke Drine”, rekao je danas predsjednik NSRS.

Pamtiti prošlost, pripremiti se za budućnost, ponavljaju predlagači. Priča oko toga da li vlast ukida 9. januar kao Dan RS, naljutila je predsjednika Milorada Dodika, koji je ušao u oštar verbalni duel sa najglasnijim poslanikom.

“Prvi put da bih se mogao složiti s Dodikom da je rekao nešto istinito, da mi nemamo Dan RS, počeću od toga”, naveo je lider Liste za pravdu i red, Nebojša Vukanović.

“Lažovčino jedna, petljaš i lažeš, sklapaš samo ono što tvojoj sujeti godi, da pridobiješ javnost. Vukanović je antisrpski element koji šteti RS. Ponekad je bilo i s moje i sa Vučićeve strane riječi u prošlosti koje nisu baš bile ugodne, to je tačno, ali zar nije veličina u tom što smo to prevazišli i došli do ove Dekaracije koja je vrhunski dokument, to ne primjećuju kao vrlinu?”, odgovorio je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Opširnije u prilogu Snežane Mitrović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare