CIK objavio liste: Evo kako će izgledati izborna borba u Sarajevu

Vijesti 02. aug 202414:17 1 komentar
Reuters

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je danas na web stranici www.izbori.ba objavila preliminarni pregled ovjerenih kandidatskih listi za Lokalne izbore 2024. godine.

Liste političkih subjekata i kandidata možete pregledati klikom OVDJE.

Ko će se ‘suočiti’ u glavnom gradu Bosne i Hercegovine?

Opština Centar Sarajevo

Za mjesto načelnika opštine Centar borit će se pet kandidata. U trci za još jedan mandat je aktuelni načelnik Srđan Mandić, ovaj put samo ispred Naše stranke i SDP-a. Protukandidati su mu Dennis Gratz (DF), Sead Srna (NES), Hajrudin Mulić (Demokratska stranka BiH) i Tarik Jažić (PZP).

Kada su u pitanju stranačke liste u ovoj opštini, listu Snage naroda predvodi Mirsad Bahtanović, a listu SDA Hamdija Hasanović.

Na SDP-ovoj listi prva je Belma Kapo, a SBiH predvodi Mehmed Muharemović. Na listi NIP-a prvi je Jasmin Ademović, na listi Naše stranke Alen Girt, a na listi DF-a Adnan Lukač.

Opština Stari Grad

I u Starom Gradu aktuelni načelnik je kandidovan za novi mandat, radi se o SDP-ovom kandidatu Irfanu Čengiću. Imaće samo jednog protukandidata, Dženana Selimbegovića (SDA).

Kada je u pitanju stranačka lista SDA, nju predvodi Jahja Muhasilović, dok listu SDP-a predvodi Muamer Mekić.

Prvi na listi SBiH je Imran Hodžić, na listi Naše stranke Vibor Handžić, a na listi Demokratske fronte Vedad Deljković.

Opština Novo Sarajevo

U opštini Novo Sarajevo nećemo gledati ponovnu brobu aktuelnog načelnika, s obzirom da SDP na mjesto Hasana Tanovića kandiduje aktuelnu gradonačelnicu Benjaminu Karić. Ona će imati tri protukandidata: Muamer Bandić (SBiH), Afan Kalamujić (Platforma za progres) i Nedžad Koldžo (Naprijed).

Kada su u pitanju stranačke liste, Snagu naroda predvodi Amina Lubovac, SDA Kerim Balić, SDP Samir Suljević, SBiH Omer Begović, NIP Samir Avdić, Našu stranku Vildana Bešlija, a DF Mirza Ramić.

Opština Novi Grad

U najmnogoljudnijoj opštini u BiH će se za još jedan mandat boriti dugogodišnji načelnik Semir Efendić (Stranka za BiH, uz podršku DF i SDA), a suprostavit će mu se Mirza Selimbegović ispred Trojke (SDP, NS, NiP).

Što se tiče stranačkih lista, listu Snage naroda predvodi Denis Đogić.

Maja Muftić Đedović će predvoditi listu Za nove generacije, dok će listu SDA, predvoditi Kenan Kolašinac.

Haris Rustemović je prvi na listi stranke Narodni evropski savez (NES), a listu SDP-a predvodi Abel Baltić. Nezir Handžić je prvi na listi Stranke za BiH, dok će NiP-ove kandidate predvoditi Dino Okerić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare