Cikotić za N1: U interesu mira i stabilnosti je da se izbori održe

Vijesti 21. apr 202210:45 > 12:52

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine gostujući u programu N1 govorio je o skupu koji je održan u Banjaluci "Sloboda", stanju sa migrantskom krizom i sigurnosnom situacijom u BiH.

Skup “Sloboda” u Banjaluci je za Cikotića prilika da se stvari prikažu onakve kakve jesu, naročito međunarodnoj zajednici u vidu konteksta odgovornosti sadašnjosti i prošlosti u smislu odgovornosti mnoge nestabilnosti i probleme koji se javljaju na ovom prostoru.

Cikotić je nedavno boravio u Bihaću nakon što je došlo do međusobnog sukoba migranata u kojem je jedan preminuo. Nakon susreta sa zvaničnicima grada i Unsko-sanskog kantona, Cikotić je dobio informacije da je riječ o sukobu grupe migranata iz Afganistana i Pakistana koji je postojao i ranije, koji je nedavno eskalirao i na kraju doveo do obračuna u kojem je korišteno vatreno oružje.

“Mislim da su naše sigurnosne agencije, odnosno MUP USK u saradnji sa našim agencijama pokazali jedan visok nivo efikasnosti. Osumnjičeni za to ubistvo su već privredeni i vrši se dalja istraga. Nažalost, mnogi migranti koji dođu na naše prostore sa sobom ponesu probleme iz zemalja, odnosno regiona iz kojeg dolaze ali se i tokom boravka na našem prostoru javljaju određeni konflikti između njih što traži da naše službe intenzivno rade s ciljem njihovom praćenja”, kazao je Cikotić.

Vezane vijesti

Što se tiče prihvatnih centara, Cikotić je naveo da se zatvara centar Miral u Velikoj Kladuši te od ukupno šest ostat će samo dva prihvatna centra i da je s jučerašnjim danom u BiH bilo 1914 migrata.

Potrebno je ovlasti visokog predstavnika prebaciti domaćim zvaničnicima, od Predsjedništva, Parlamentarne skupštine BiH do Ustavnog suda BiH, no prema Cikotićevim riječima, destabilizirajući faktori pojačavaju aktivnosti i prisustvo visokog predstavnika i međunarodne zajednice.

“Ali sa ovakvim politikama koje još jednom personaliziraju predsjednici SNSD i HDZ-a oni pojačavaju potrebu i ulogu, potrebu prisustva i značaj uloge visokog predstavnika i međunarodne zajednice”, ističe Cikotić.

Bilo bi jako opasno narušiti automatizma u održavanju izbora te je u interesu svih pa i mira i stabilnosti da se izbori održe, rekao je Cikotić nakon što su su Vjekoslav Bevanda iz HDZ BiH i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH odbili njegov prijedlog da se na dnevni red uvrsti zahtjev Centralne izborne komisije BiH odnosno prijedlog odluke kojom se traži da osiguraju sredstva za organizaciju ovogodišnjih općih izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare