Cikotiću tri godine zatvora, olakšavajuća okolnost – porodičan čovjek i nije ranije osuđivan

Vijesti 05. dec 202318:29 1 komentar
Selmo Cikotić ispred Suda BiH (N1)

Selmo Cikotić, bivši državni ministar odbrane, prvostepeno je osuđen na tri godine zatvora zbog zloupotrebe položaja. Optužen je za pogodovanje firmi "Scout" iz Zagreba na štetu Bosne i Hercegovine. Odbrana najavljuje žalbu.

Proglašen je krivim da je, u vrijeme dok je obavljao dužnost ministra odbrane BiH, prilikom planiranog rješavanja viškova naoružanja, pogodovao zagrebačkoj firmi na štetu Bosne i Hercegovine. To je, kako je Sud utvrdio, radio svjesnim brisanjem elemenata ugovora, čime je smanjivao količinu oružja za koje je bila smanjena potražnja. I obratno – povećavao količine naoružanja koje je bilo lakše prodati na tržištu, dok je cijena ostajala ista.

“Sud je doveo u vezu brojnost radnji optuženog, odnosno, uzeo u obzir brojnost potpisanih akata, krakoću vremena za udovoljavanje zahtjeva kupcima. U jednom primjeru postupano je čak i prije nego što je zahtjev zvanično zaprimljen. Mijenjanje, odnosno, skraćivanje potpunog naziva predmeta prodaje, kako bi se stvorili uslovi za dostavljanje onog naoružanja koje je vrjednije i traženije na tržištu”, obrazložio je predsjedavajući Sudskog vijeća, Mirsad Strika.

Podsjećamo, nakon što su ukinuta entitetska ministarstva odbrane, obaveza rješavanja neperspektivnog, zastarjelog i viška naoružanja prešla je na državno ministarstvo koje je trebalo da ispuni neizvršene obaveze iz ugovora sa “Scoutom” iz 2003. i 2004. godine. No, kako je utvrdilo Vijeće, Cikotić je 2009. i 2010. potpisivao rješenja i anekse na ugovore, svaki put, u korist kupca. A, ako je u korist kupca, kako je onda firma iz Zagreba tužila ministarstvo odbrane? Ranije je, tokom završnih riječi, pitao pravni tim nekadašnjeg državnog ministra. Najavljuju žalbe.

“Ovo je tek prvostepena presuda. Vidjećemo šta će da odluči Apelacioni sud. Mislim da je Sud bio u, apsolutno, krivom tragu. Nije bilo dokaza da je gospodin Cikotić počinio ovo krivično djelo”, kaže Fahrudin Ibrišimović, advokat.

Pored toga što je Cikotić postupao protivno Sporazumu o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama nad pokretnom imovinom iz 2008. godine, postupao je protivno i odlukama Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Donio je i potpisao dvije odluke o odobravanju isporuke, odnosno zamjene robe, te četiri rješenja o isporuci municije. Prema optužnici, zaključio je četiri aneksa na osnovne ugovore o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije potpisane 2003. i 2004. godine.

Svjesnim izmjenama ugovora, Cikotić je, nezvanično, oštetio državni budžet za oko 9.7 miliona KM. Da je “na štetu budžeta drugima pribavio imovinsku korist u višemilionskom iznosu”, navelo je i državno Tužilaštvo prilikom podizanja optužnice, krajem 2021. godine. No, tačan iznos tokom obrazlaganja presude, državni Sud nije utvrdio. A nije utvrdio ni koje su mu osobe pomogle u pribavljanju imovinske koristi, ukazuje odbrana.

“Ako je potpisao taj aneks ugovora, ne znači da je počinio krivično djelo. Ko bi potpisao četiri aneksa ugovora da načini štetu budžetu? Ko? (Oni kažu da je Cikotić). Kažu, ali u dogovoru s nekim poznatim, nepoznatim licima to sve organizovano. U toku suđenja nismo čuli ko su ta poznata i nepoznata lica”, kaže Ibrišimović.

Iako je u ugovorima bila klauzula koja je predviđala da se oružje kupuje u zatečenom stanju, a da se u pogledu kvaliteta, ne mogu vršiti reklamacije, u aktima Cikotića, navođeno je da se vrše izmjene jer su prvobitno ugovorena sredstva nepovratno uništena. Međutim, niti je to utvrđeno, niti je optuženi tražio da se to utvrdi. Zbog neispunjenja ranijih ugovora, zagrebačka firma je 2017. godine podnijela tužbu protiv BiH. U intervjuu za N1 2018. godine, vlasnik zagrebačke kompanije, Ivan Peranec, između ostalog je rekao:

“Ta roba je u vrijeme sudskog vještaka uglavnom bila u skladištima Ministarstva odbrane BIH, odnosno Oružanih snaga BiH. Šta se u međuvremenu dogodilo – da nema najveći dio te robe ili da ima samo one robe koja je po livadama rđava i očerupana do kraja, ukradeno sve što se moglo iz tih sredstava ukrasti – ne znamo”.

Odbrana ni ranije, a ni danas, nije demantovala da je ministar potpisao sporne anekse na ugovore, no Ibrišimović nije ponovio raniji stav kolege, da su oni pripremljeni u sektoru za logistiku, koji je bio u nadležnosti tada zamjenice ministra Marine Pendeš. Za Vijeće je, naime, neprihvatljiva teza Odbrane da su druge službe odgovorne za nepravilnosti, a da je ministar samo potpisivao akte jer obrazovanje i karijera bivšeg ministra ukazuje na to da se ne radi o osobi koja ne bi pročitala akt prije nego što ga potpiše. Vijeće je, prilikom odmjeravanja kazne, uzelo u obzir da je optuženi porodičan čovjek i da ranije nije osuđivan, a od otežavajućih u obzir je uzelo broj krivičnopravnih radnji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare