Čitaoci Guardiana prepoznali Sarajevo kao jedan od najupečatljivih gradova

N1

Čitaoci uglednog lista The Guardian prepoznali su glavni grad Bosne i Hercegovine kao jedan od najinteresantnijih gradova za posjetiti.

Sarajevo se tako našlo na listi sa gradovima poput Bolonje u Italiji, Taragone u Španiji i drugih svjetskih destinacija koje su ostale u pamčenju čitaocima ovog britanskog lista.

“Najupečatljiviji grad koji sam posjetila je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine i nevjerovatno lijepo, gostoljubivo i kulturološki bogato mjesto koje sadrži mnogo više od svoje tragične nedavne historije”, napisala je žena po imenu Rachel.

“Od historijskog i fascinantnog bazara – Baščaršije – koji se proteže kroz srce grada, do prekrasnih planina koje ga okružuju, ima toliko toga za vidjeti i istražiti. U kafićima na pločniku susreli smo mnogo ljubaznih ljudi, željnih da nam pomognu da se bolje upoznamo sa raznovrsnom domaćom hranom i tradicionalnom bosanskom kafom. Čini se da to nije grad o kojem se mnogo priča, ali je drugačiji od bilo kojeg drugog mjestsa gdje sam ikad bila,” napisala je ona.

Na list se također nalazi Beograd, glavni grad Srbije.

Čitalac William Gage je napisao da je Beograd “drugačiji od bilo koje druge evropske prijestonice” i predstavlja “neočekivani užitak”.

Pohvalio je “šarmanti stari grad”, ali i novi dio Beograda, sa njegovim “zadivljujućim nizom futurističke moderne arhitekture”.

“Gdje god smo išli ljudi su bili konzistentno ljubazni, direktni i uslužni,” napisao je on, te pohvalio javni prijevoz u Beogradu.

“Lako je doći avionom ili vozom, a odlična je baza za istraživanje Balkana ako imate vremena i energije”, napisao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad