Čović predstavio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH: Ovi kantoni bi odlučivali ko će biti član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda

Vijesti 22. jan 202413:46 10 komentara
N1

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH i HNS-a govorio o detaljima nakon sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije na nivou institucija Bosne i Hercegovine. Iznio je detalje onoga što je predviđeno za izmjene Izbornog zakona, ali i svega onoga što je potrebno uraditi do marta kada će biti odlučivano o početku pregovora Evropske unije sa BiH.

Prvo je Čović govorio o izmjenama Izbornog zakona BiH koje je dostavio kao finalnu verziju onoga što je, kako je rekao, dogovoreno u vinariji u Laktašima.

“Ja sam danas dostavio ono o čemu smo mi razgovarali, nas pet predsjednika stranaka, a ne prijedlog HDZ-a da se razumijemo i tu su tri elementa. Jedan od elemenata su izmjene Izbornog zakona koji se tiče Središnjeg izbornog povjerenstva. Drugi dokument se odnosi na članove Predsjedništva i treći dokument su ova tehnička pitanja odnosno transparentnog, integritet izbornog procesa i to smo stavili u cjelini”, kazao je Čović.

Pojasnio je prijedlog o biranju članova Predsjedništva BiH što je zapravo ono od čega HDZ BiH i on nikad nisu odustali.

“Izbor članova Predsjedništva pod uvjetom da se ne može promijeniti Ustav, a mi procjenjujemo da je teško stvoriti ambijent da je dvotrećinski to moguće u Parlamentu BiH. Ne mijenjajući Ustav da napravimo promjene koje će odraziti jedan odnos koji ,svi danas kada pričamo da jedan narod drugom bira člana Predsjedništva u konkretnom mom slučaju. Našli smo rješenje izravnog biranja člana Predsjedništva da se ne mijenja ništa iz RS, ništa se ne mijenja za člana Predsjedništva BiH iz FBiH za bošnjačkog člana Predsjedništva, a nakon onog dodatka za hrvatskog člana Predsjedništva kako sada stoji dodali smo uvjetnu kategoriju. Onaj koji pobijedi na listi Hrvata unutar FBiH morat će zadovoljiti da je pobijedio u bar tri županije koje su tamo degfinirane, ako nije u tri onda u bar dvije, ako ni u dvije onda u jednoj, a ako nije u niti jednoj onda je pobijedio ko je dobio najviše glasova”, naveo je Čović.

Dodao je da je riječ o sljedećim kantonima: SBK, HNK, ZHK, Kanton 10 i Posavski. Od ovih pet kantona, kandidat mora pobijediti u najmanje tri kantona, ili manje kako je navedeno u tekstu iznad.

Također, sve zavisi hoćemo li dobiti “zeleno svjetlo od EU”, navodi Čović i to ovako ilustruje.

“Ako ne bude ovog procesa ka EU, onda je to besmisleno i onda smo rekli neka stoji sve ovako i neka nam je Bog na pomoći, otprilike ovako”, kazao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare