Čović: Prihvatili smo uvjete SDA, Izetbegović je sve odbio. On blokira sve!

Vijesti 22. mar 202211:42 > 13:01 22 komentara
N1

Dragan Čović, predsjednik HDZ, najavio je da će u narednim danim održati još nekoliko sastanaka sa predstavnicima bošnjačkih i srpskih stranaka te međunarodne zajednice, nakon kojih će biti poznato ima li ikakve šanse da dođe do izmjena Izbornog zakona. Potom će uslijediti sjednice predsjedništava HDZ-a i HNS na kojim će donijeti odluku o izborima.

“Ovo odgovara nekim strankama”

Čović je rekao kako mu je žao što proces nije završen.

“Bila je to još jedna šansa nakon Neuma. Bojim se da se nalazimo u vrlo zahtjevnom trenutku kada nismo riješili promjene izbornog zakona i sve presude. Te presude su bile preduvjet za kandidatski status BiH. Sada nemamo predformalne uvjete za organiziranje izbora”, rekao je Čović.

Naveo je i niz drugih problema koji nisu riješeni, te dodao kako to “odgovara nekim strankama”

“Ja i HNS nismo usamljeni u stavu koji se bazira na zakonu. Činjenica je da je bilo puno onih koji su izjavljivali dok su trajali procesi, da će izbora biti šta god radili i tada smo skrenuli pažnju da to ne doprinosi pregovorima”, rekao je Čović.

O “prijetnjama” Bakira Izetbegovića

Govoreći o izjavama Bakira Izetbegovića, lidera SDA, kazao je kako je doživio na jasan način poruku “da morate platiti za ono što ste naorali”.

“Što se tiče fizičkih prijetnji ja ih doživljavam godinama. Ima ih barem 50, da ću biti uklonjen itd. Ali ja radim svoj posao, ne opterećujem se time. Izjava Izetbegovića, šta god značila, rečena je na dan kada smo trebali završiti pregovore. Dok smo razgovarali Izetbegović je pokušao uzeti neke stvari. Njegova izjava, oko izbora člana Predsjedništva, da nije povrijedio osjećaje hrvatskog naroda i da to rade ljevičari – dobio je odgovor. Kazano mu je ‘Bakire, nije istina. Bakire, to radiš ti i Islamska zajednica. Vi ste birali drugog člana Predsjedništva i ja sam učestvovao u tome’ – da ne citiram dalje”, rekao je Čović.

Nije htio precizirati da li HDZ/HNS u opciji ima blokadu ili bojkot izbora.

Model za Dom naroda

Govoreći o Domu naroda, rekao je da se nije razgovaralo o modelu 16+1 već o fomiranju ad hoc kluba gdje bi svaki Hrvat koji se izabere iz Sarajeva, Goražda i Tuzli, činili taj klub i biraju 17 predstavnika.

“To je usuglašeno, ne 16+1. Što se tiče elektorskog biranja člana Predsjedništva, to nije prijedlog HDZ-a. Naš prijedlog je dvije izborne jedinice. Usaglašen stav je 300 elektorskih bodova za koji mi nismo, ali smo rekli prihvatit ćemo uvjetno ako je paket cjelina. Sve drugo su izmišljotine. Tačno je što je Konaković kazao. Nije mogao vjerovati do koje mjere ćemo prihvatiti uvjete SDA. Onda sam ja stao. Rekao sam pregovaračima da ću sve prihvatiti i da će vidjeti da će opet SDA sve odbiti. I to se desilo”, rekao je Čović.

Naveo je kako “Bakir Izetbegović blokira sve u FBiH”. Naveo je kako direktor FUP-a ne može biti Hrvat već tri godine te kako ne želi citirati Izetbegovića kako je to objasnio jer nije ugodno ušima.

O akcizama i fiskalnom paketu

Čović je kazao da će na sjednici Doma naroda pola tačaka, od 28 ukupno, biti o fiskalnom paketu. Na pitanje osjeća li odgovornost za ovo stanje, kazao je: “Pratite kako će se ko ponašati. Učinio sam sve da zaštitim ključne elemente funkcioniranja BiH i da se vratimo u normalni politički okvir. Radim 24 sata na tome i ne osjećam odgovornost”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare