Čović sazvao sjednicu Doma naroda, Bošnjaci neće doći jer je na dnevnom redu neustavni prijedlog o izbacivanju stranih sudija

Vijesti 02. okt 202413:27 0 komentara
F.Z. / N1

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović zakazao je sjednicu za 8. oktobar. Međutim, njoj neće prisustvovati delegati iz Kluba bošnjačkog naroda, potvrdio je za N1 delegat Džemal Smajić.

Kako nam je rekao Smajić koji je delegat iz Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH, na ovu sjednicu neće doći jer će na dnevnom redu opet biti sporni zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine koji je predložio delegat iz Kluba srpskog naroda Želimir Nešković (SDS). U njemu se navodi da u Ustavni sud BiH mogu biti imenovani samo državljani BiH.

“Prije nekoliko dana smo održali sjednicu Kluba Bošnjaka i ništa se nije promijenilo. I dalje ostajemo pri istim stavovima. Nećemo se pojaviti na sjednici na čijem dnevnom redu se nalazi neustavni prijedlog izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH. U tom prijedlogu se nalazi uvođenje etničkog principa po kojem za svaku odluku mora biti minimum po jedan predstavnik iz konstitutivnih naroda – Bošnjak, Hrvat i Srbin i samim time to je uvođenje etničke blokade u Ustavni sud BiH. Pokušava se blokirati jedina institucija koja čuva Ustav i ustavni poredak države BiH”, rekao nam je Smajić.

Inače, predstavnici Bošnjaka u Domu naroda su i ranije napuštali sjednice na kojima se ova tačka nalazila na dnevnom redu. Osim toga nisu dolazili ni na ranije zakazane svaki put iz istog razloga pa je tako Dom naroda PSBiH zbog ovog zakona u blokadi od marta ove godine.

Ta blokada će se nastaviti i naredne sedmice budući da neće imati kvorum da je održe.

“Ovdje je jako važno napomenuti da ćemo se mi pojaviti na bilo kojoj drugoj sjednici Doma naroda na kojoj na dnevnom redu ne bude ova tačka o neustavnoj izmjeni zakona o Ustavnom sudu BiH”, ustvrdio je Smajić.

Osim Smajića (SBiH), u Klubu bošnjačkog naroda su još Kemal Ademović (NiP), Safet Softić (SDA), Šefik Džaferović (SDA) i Dženan Đonlagić (DF).

Smajić nam je rekao da će njih petorica najvjerovatnije iskoristiti svoje poslovničke mogućnosti da zakažu vanrednu sjednicu.

“Na kojoj će se naći jedan od evropskih zakona, a koje traži Evropska komisija od nas”, poručio je na kraju Smajić.

Inače, SDS-u podršku za donošenje zakona koji omogućava izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH u državi daju SNSD i HDZ BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!