Crnadak za N1 nakon održanog žrijebanja: Trojka mora da pošalje prve signale, hoće li vratiti Dodiku za sve uvrede?

Vijesti 01. jul 202419:15 > 20:01 2 komentara

Žrijebanje za dodjelu jednog mandata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske održano je danas. Sreća je bila na strani PDP-a. Da li to znači i prekompoziciju vlasti u BiH? Koliko će biti moguće odlokirati procese u Domu naroda BiH? Kako vratiti BiH na evropski put? Pitali smo Igora Crnatka, zastupnika u NSRS i potpredjesnika PDP-a

Na samom početku razgovora za Dan uživo Igor Crnadak je kazao da li je bilo organizovanog slavlja u PDP-u danas i da li imaju uopće šta slaviti.

“Nije bilo organizovanog slavlja. Ovo je samo malo svjetlo na kraju tunelu, nakon kojeg će se morati poklopiti još dosta stvari. No, bilo je veliko zadovoljstvo vidjeti sva ta pokisla lica. Čuo sam i izjavu Radovan Kovačevića, glasnogovornik SNSD-a. Mogu reći da je jedna vrlo prljava izjava. Sve što radi, radi kako bi dijelio narod. I u jednom posvađenom dijelu počeo da krade”, naveo je.

Potom je dodao:

“Činjenica je da naš narod za svaku životnu situaciju ima mudrost. Tako i u ovoj situaciji. Mudrost kaže da lopov za svakog misli da je lopov. Ovo je bio jedan pošten žrijeb. Ko bude išao na blokade, udara na institucije. Tri sata nakon žrijeba, SNSD je popustio i imamo dogovor oko budžeta. Rezultat da imamo budžet je isključivo žrijeb. Da je imao četvrtog delegata budžeta ne bi bilo”. 

Na pitanje da li možemo očekivati novi saziv Vijeća ministara do kraja ovog mandata, Crnadak je kazao:

“To je najmanje do PDP. Mi smo rekli da smo spremni srušiti saziv odmah sutra. Niko nema više mogućnost da legalno ucjenjuje. U Federaciji imate predstavnike Trojke, išli na rakiju kod Dodika, neprijatno ih bilo slušati. SDP BiH je direktno utjecao da dobije Dodik četvrtog delegata. Sjesti u pogrešan saziv Vijeća ministara BiH ne dolazi u obzir. Neki novi totalno sistem dolazi u obzir. Ljudima treba odgovorna vlast. Trojka mora da se izjasni da li je spremna nastaviti raditi sa Dodikom. Trojka mora da pošalje prve signale, prva razmišljanja. Hoće li vratiti za sve uvrede i poniženja?”, kazao je Crnadak.

Između ostalog, naveo je kako se neće sigurno desiti da ministri iz PDP-a zamijene ministre bez ikakve promjene politike.

“Današnja vlast na kojoj vozi državu, vozi u lošem autobusu. PDP je tu samo ako će ulaziti u neki novi autobus. Stanje u RS je izrazito teško. Finansijska stabilnost je najgora od njenog nastanka. Pravda polako dolazi u RS. Polako ćemo da raspakujemo slučajeve o velikim krađama. Možemo biti optimistični samo kada ova vlast ode”, kazao je Crnadak.

Milorad Dodik je imao jednu najblaže rečeno neprijemerenu izjavu da opozicija vidi kao Igor Crnadak.

“Nemam ništa da mu kažem. Dodik je iskočio iz šina. Zadnja je stvar da se spuštam u njegovo blato. Vrlo ću biti zadovoljan kada se krenu dešavati promjene koje mu neće biti ni malo jednostavno. Jedinstvo opozicije i njeno okupljanje je nešto o čemu treba razgovarati tek nakon lokalnih izbora”, zaključio je Igor Crnadak za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare