Crnalić: Inicijatori Zakona o nepokretnoj imovini RS neće krivično odgovarati

Vijesti 18. apr 202218:40 > 19:00 0 komentara
N1

O pravnim posljedicama neprovedbe odluka visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Christiana Schmidta i uknjižbe državne imovine na entitete, sankcijama protiv bivše glavne državne tužiteljice Gordane Tadić, o slučajevima Davora Dragičevića i Muriza Memića, razgovarali smo sa advokatom Asimom Crnalićem.

Suspendirani Zakon o nepokretnoj imovini RS je službeno stupio na snagu. Isto važi i za odluku Christiana Schmidta. Da li to može izazvati pravne pometnje, Crnalić kaže:

“Očigledno su se političari u RS odlučili da ne primjenjuju odluke visokog predstavnika čije odluke su zakon i pravno su valjane. Svako onaj koji knjiži po Zakonu o nekretninama RS izlaže sebe krivičnoj odgovornosti. Visoki predstavnik ima pravo da Zakon stavi van upotrebe.”

Ko može krivično odgovarti u ovakvoj situaciji, da li su to predlagači, inicijatori ili samo oni koji provode zakon koji je suspendiran, Crnalić je jasan:

“Teško možete procesuirati onoga ko je donio Zakon i ko ga predložio. Nije krivično djelo ako ga donesete i nema odgovornosti dok se ne počne primjenjivati. Visoki predstavnik je institucija pravnog poretka u BiH. Oni koji ne poštuju njegove odluke izlažu se krivičnoj odgovornosti.”

Irfan Čengić iz SDP-a nedavno je kazao da i FBiH radi istu stvar, knjiži na sebe državnu imovinu i ta je praksa također upitna.

“Ne možemo držati lekcije i da FBiH bude vlasnik državne imovine. Treba biti doslijedan i biti pravedan prema jednima i drugima”, kategoričan je Crnalić.

U foskusu javnosti cijelo vrijeme je pitanje izgadnje BUK Bijele. S pravnog stanovišta, može li se reći ko je u pravu?

“To je političko pitanje. Ovdje je važno u kojoj mjeri se ti projekti mogu izvršiti u skladu sa pravnim propisima koji su na snazi. Na osnovu toga trebaju biti realizirani. Ako je to u skladu sa Ustavom i zakonom, može, ako ne, to je završena priča”, kaže Crnalić.

Na listi sankcioniranih Velike Britanije i SAD-a našli su se neki političari, ali i bivša državna tužiteljica Gordana Tadić.

“Bilo kakva sankcija, bilo kome, mora biti zasnovana na dokazima bez obzira o kome se radi. Moraju biti dokazi da je neko nešto počinio ako je to uradio. Velika Britanija i SAD trebaju dostaviti dokaze, i VSTV je to tražio od Britanije, i to će biti rješeno”, kaže Crnalić.

Davor Dragičević nedavno je kazao da se Crnalić raspituje zašto je on ispred Suda i kakvo se to okupljanje priprema? Crnalić kaže da se jeste raspitivao, ali da je došlo do nesuglasica.

“Ovdje je ni kriv ni dužan u fokus došao Asim Sarajlić, budući da je on političar pod sankcijama. Ja sam danima dolazio na Sud i vidim Davora i vidim da mu je hladno. Među nama advokatima je pravilo da tuđe klijente ne pitamo ništa drugo. Ja sam njegovog advokata pitao za Davora, što je njegova osnovna ideja i dobio sam objašnjenja. Kolega Feraget je to rekao, ali je on zamijenio identitete.

Dodao je da je nedopustivo da Davor na onakav način traži pravdu i da se mrzne ispred Tužilaštva BiH.

“Tužilaštvo mora pokrenuti istragu, ko je ubio njegovo dijete, kao i za Muriza Memića”, zaključio je Crnalić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!