Crne prognoze struke za zimu: Struja će poskupiti i do 30 posto

Vijesti 20. okt 202212:155 komentara
N1 (Ilustracija)

Amer Jerlagić, energetski stručnjak, Goran Ivanović, predsjednik Udruženja proizvođača peleta BiH i Zoran Pavlović, biznis konsultant-analitičar su za N1 komentarisali energetsku krizu u kojoj se nalazi cijeli svijet. Jerlagić najavljuje da bi struja unutar Elektroprivrede BiH mogla poskupiti do 30 posto, odnosno u okvirima koliko je ugalj poručio. Dok Jerlagić tvrdi da sistem može izdržati da se građani griju na struju, Pavlović smatra da je moguće da sistem usljed preopterećenja krahira.

Vladajući su građane ostavili na cjedilu, kaže Jerlagić i dodaje:

“Građani su pogubljeni, to je jedno beznađe. Traži se ta alternativa u struji. Ništa me ne može iznenaditi od ovakve vlasti”, naveo je Jerlagić.

Kada je riječ o električnoj energiji, Jerlagić kaže da bi poskupljenje od Nove godine moglo iznositi od 20 do 30 posto i da će grijanje na struju biti povoljnije od grijanja na plin.

“Ako je neka porodica grijala se na struju prošle godine i plaćala 130-150 KM uz to neko povećanje koje se najavljuje od prvog januara od 30 posto je je nekih 200 KM i opet je to jeftinije nego grijanje plinom”, pojasnio je Jerlagić.

Dok Jerlagić tvrdi da naš elektroenergetski sistem može izdržati da se građani griju na struju, Zoran Pavlović smatra da može doći do kratkog spoja.

“Orijentacija ka grijanju će dovesti do pucanja sistema. To će prosto biti neodrživo”, naveo je Pavlović.

Državna vlast je ograničila cijene peleta i iz nadležnog Udruženja da je to prosto bilo kontraproduktivno.

“Mi smo sa ovim zabranama uništili naše tradicionalno tržište. Italija i Slovenija su se obratili drugim dobavljačima i pitanje je šta će sa svim ovim biti”, pojasnio je Ivanović.

U konačnici sagovornici N1 poručuju građanima je da je njima ostalo jedino da se nadaju blažoj zimi i da će vladajući učiniti makar neke odgovorajuće korake naročito u Sarajevu i zagađenje zraka ukoliko se smanji korištenje plina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar