Ćutahija: Mi smo uslovnu preporuku za otvaranje pregovora dobili zahvaljujući Miloradu Dodiku

Vijesti 09. nov 202317:19 0 komentara

Kako tumačiti izvještaj o BiH juče predstavljen pred Evropskom komisijom, može li 6 milijardi eura, koje pominje Oliver Varhelji kao pomoć za zemlje zapadnog Balkana u procesu reformi biti dovoljan razlog da se naši političari uozbilje i prionu na posao, koliko bi, kada otpočne, mogao trajati pregovarački proces sa EU – analizira direktor vanjskopolitičke inicijative BiH Haris Ćutahija.

Za Ćutahiju nema sumnje, iz Evropske unije su jučer poslali pozitivne signale.

“Naravno da je uspjeh. Ovo je puno više od onoga što smo zaslužili. Nakon što smo predali aplikaciju za članstvo u EU, 2019. godine smo dobili Mišljenje koji je sadržao 14 ključnih prioriteta. Tada je rečeno da će Evropska komisija cijeniti napredak BiH u tih 14 prioriteta pri otvaranju pregovora sa BiH. Od 2019. mi nismo uradili puno. Ja sam očekivao preporuku, ne zbog nas i zbog onoga što smo uradili, a stvarno nismo puno uradili i očekivao sam zbog geopolitičkih odnosa u svijetu”, rekao je Ćutahija.

Za njega, najvažnije je da se posvetimo ispunjavanju 14 prioriteta koji su pred nas stavljeni.

“Mi se varakamo tako što pravimo formalne korake ka članstvu pa smo tako da se izrazim dobili humanitarni kandidatski status i očekujemo tako da EU napravi geopolitički iskorak i otvori pregovore s nama. Međutim, to nas sve čeka”, naveo je Ćutahija.

Također, možemo očekivati otvaranje pregovora jer, kako kaže, ukoliko se to ne desi skrenut će se fokus sa EU integracija i to će mnogima odgovarati koji žele BiH odvesti u drugom pravcu poput Milorada Dodika.

“EU je svjesna da je Dodik je Putinov avatar u BiH”, te je dodao da je upravo zbog Dodika BiH i dobila uslovnu preporuku.

“Mi smo uslovnu preporuku za otvaranje pregovora dobili zahvaljujući Miloradu Dodiku.”

Više u video gostovanja koji će uskoro biti objavljen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!