Cvijanović: Azerbejdžan je oduvijek prijatelj BiH, sad još više jačamo saradnju

Vijesti 13. apr 202313:33 2 komentara
F.Z./N1

Ilham Aliyev, predsjednik Azerbejdžana boravi danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini i u Predsjedništvu se sastao sa sva tri člana nakon čega je sa predsjedavajućom Željkom Cvijanović potpisao Deklaraciju o strateškom partnerstvu ove dvije zemlje. Cvijanović je nakon toga za medije poručila da je Azerbejdžan oduvijek bio prijateljska zemlja BiH i da je to dokazano na nekoliko načina.

Cvijanović se prisjetila da je prije mjesec i pol službeno posjetila Azerbejdžanu navodeći da je predsjednik ove države Ilham Aliyev brzo uzvratio posjetu i time pokazao da je pravi prijatelj Bosne i Hercegovine.

“On i njegova zemlja su to dokazali i u prethodnom periodu i naravno da smo odlučili da nakon određenih intervencija danas otvorimo novo, efikasnije i bolje poglavlje u našim odnosima. Želim da se zahvalim Azerbejdžanu na nesebičnoj pomoći BiH tokom velikih poplava 2014. godine, kao i tokom pandemije, ali i na socijalnim intervencijama i izgradnji važnih objekata. Zadovoljna sam i sretna što smo danas potpisali ovu Deklaraciju o strateškom partnerstvu i sigurna sam da ćemo se ponašati na takav način”, istakla je.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Zatim je pojasnila da će ova Deklaracija omogućiti ovim dvjema državama da imaju blje političko razumijevanje i konsultacije, kao i bolju ekonomsku saradnju.

“Uvezivanje našeg biznisa, ali i institucija da dođemo do boljih ekonomskih blagodati, ali i jačat ćemo sigurnosnu saradnju što je danas interes cijelog svijeta. Sretna sam što je Azerbejdžan otvorio ambasadu u BiH i što je donesena odluka da će se u Bakuu otvoriti ambasada BiH i sigurna sam da ćemo u narednom periodu vidjeti koristi i od uspostavljanja saradnje na takav način”, rekla je Cvijanović.

Poručila je da nije potrebno dokazivati da je Azerbejdžan prijateljska zemlja te da će nakon ove posjete još više jačati saradnju sa BiH.

“Ali na ovaj način želimo poslati ovu poruku i pokazati da ćemo i u budućnosti djelovati kao prijatelji jedni drugima, da ćemo se podržavati i na međunarodnom terenu, a bilateralne odnose dovesti do najvišeg nivoa”, zaključila je Cvijanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare