Cvijanović: Diplomatska hajdučija bošnjačkih kadrova, MVP je kao brza pošta

Vijesti 21. jul 202314:18 2 komentara
N1

Nakon što je Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, preglasana u Predsjedništvu BiH na temu o "antiustavnom djelovanju Republike Srpske", koji su usvojeni u prvom krugu u Predsjedništvu BiH, Cvijanović je na konferenciji za novinare najavila je da će koristiti veto, te da na to ima pravo.

“U tim zaključcima sve što je navedeno odnosi se na spoljnu politiku. Traži se intervencija susjednih zemalja, EU, koju neće dobiti jer ne postoji konsenzus. Biće drugi krug glasanja, ako budem preglasana, pokrenuću veto u NSRS i obratiću se, već sam razgovarala sa ljudima u vezi te skupštine”, kaže Cvijanović.

Komanda NATO-a i Eufora tražila je sastanak sa članovima Predsjedništva BiH potvrđuje Cvijanović i da nije problem da se sastanak održi.

Problem je, dodaje, Plan strukture u Oružanim snagama BiH i MO BiH, ali i kadrovska rješenja – imenovanje Srba.

Održane su konsultacije i traži se konsenzus. Cvijanović kaže da druga strana oteže sa procesom imenovanja Srbina na čelu zajedničkog štaba OS BiH.

“Pa su izmišljati kišne gliste, zašto se to treba odgoditi…Dolazi na red da se imenuje kadar iz srpskog naroda na mjesto načelnika zajedničkog štaba”, ističe.

Kaže da je NATO u kominikeu pokazao izbalansiran stav, mnogo korektniji nego bošnjački političari koji su tražili intervencije i akcije u BiH.

Cvijanović navodi da je NATO naglasio da se neće prejudicirati članstvo, a da su hrvatsku stranu zadovoljili pričom o potrebi izbornog zakona, bošnjački o teritorijalnom suverenitetu BiH.

Optužila je diplomatsku mrežu BiH, najviše ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžiju da opstruišu njen rad i diplomatska obraćanja i komunikaciju, kao i da su počinili više krivičnih djela.

Igre na relaciji MIP i Misija BiH pri UN-u nazvala je obmanom, manipulacijom.

“Diplomatska hajdučija u u izvedbi bošnjačkih kadrova”, tako je Cvijanović ocijenila sve sto se dešava u vezi pisama iz UN-a ka Cvijanović.

Tvrdi da su je stavili pod “embargo”, te da je danas poslala još jedno važno pismo. Sumnja da ga MIP ponovo neće poslati. Kaže da pismo Antonija Gutereša nije dobila, a da je ono u nekim diplomatskim i medijskim krugovima falsifikivano.

“Ja to pismo nisam dobila, opstruišu, stavljaju i neku vrstu embarga na pismo koji je Generalni sekretar uputio meni. Učestvovali su u faksifikovanju dokumenta koje je generalni sekretar uputio meni. Ne može se desiti da se u prevodu pisma doda riječ “jedino relevantno”, govoreći o PIC-u što nije tačno. Ubacuje se riječ “only, prije relevantno tijelo, a onda dolje gdje du objavili pismo nema te riječi, to je ozbiljna manipulacija. Spriječiti izabranog člana Predsjedništva da dostavi diplomatsku poštu. Obavila sam razgovor sa gospdinom Konakovićem, da je to i njegova obaveza. Kad napiše Bećirović to ode, svi pišu, neću da ofiram ljude, kad napiše Željka Cvijanović, onda se to zaustavi. Lagumdžija to nije dostavio, jer kao ima neke dileme. Zaustavili su da se dostavi diplomatskim putem. Zaustavili mene da se dopisujem s kim želim, a omogućili druge, što je ozbiljna stvar. Kad pošalju moje kolege misiji NATO u Briselu, samo proslijede na adresu, ja pisma imam. Ne ispostavljate moja pisma, ne ispostavljati meni. Zamislite koliko oni cijene Gutereša. Da bude stvar grđa, kad sam razgovarala sa gospdinom Konakovićem, kaže nisi ti ni pod kakvim embargom, mi to ne radimo. A onda kaže da MIP procjenjuje šta to piše u dokumentu izabranog člana Predsjedništva. Oni su jedna služba, zamislite da brza pošta procjenjuje, ovo pismo šaljem, ovo ne”, kaže.

Pita da li članovi Predsjedništva služe da kreiraju spoljnu politiku, ili da šalju saučešća po svijetu?

S obzirom da je “blokirana kriminalnim radnjama”, pisaće generalnom sektetaru da li u njegovom pismu stoji riječ “only” -samo, ili ne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare