Cvijanović o sastanku sa Michelom: Čovjek nije spomenuo sankcije

Željka Cvijanović (N1)

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, nakon sastanka u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, kazala ja za N1 kako danas nije bilo govora ni o kakvim sankcijama ili uslovljavanjima nego je bilo riječi o nekoj vrsti stimulacije i ohrabrenja od zvaničnika Evropske unije.

Cvijanović je istakla kako je Michel jedan od najvećih zagovornika da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Unije i na taj način se “zaokruži” EU.

“Dogovorili smo se da imamo periodične sastanke sa Michelom kako bi ga obaviještavali. Vladala je pozitivna atmosfera, svi razumiju složenost prilika u BiH. Ovo je bio sastanak ohrabrenja sa njegove strane, da svi razumijemo kao trebamo biti dio evropske porodice. To je Michelova poruka”, istakala je predsjedavajuća državnog predsjedništva.

Na pitanje reportera N1 da li je bilo govora o sankcijama ili eventualnom “finasijskom uslovljavanju” bh. entiteta Republika Srpska, Cvijanović je odgovorila kako “čovjek nijednom nije spomenuo sankcije.

“Ne možete nekoga stimulisati, a onda da pričate o sankcijama”, dodala je ona.

Na kraju razgovora za N1 Cvijanović je istakla da među članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine postoji “mnogo neslaganja”, ali da nije uredu da se to pokazuje u Briselu, nego da je cilj ovakvih sastanaka da se “vidi šta se može uraditi zajedno”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad