Cvitanović: Tri kandidata prijavila Gavrankapetanovića Rimcu

Vijesti 28. feb 202422:42 0 komentara

"Ako Upravni odbor KCUS-a poništi konkurs i Gavrankapetanović ispuni sve uslove isti dan će mu Rimac sa veseljem potpisati saglasnost", kazao je u Pressingu na N1 predsjednika HDZ-a 1990 i izaslanika u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, Ilija Cvitanović.

Cvitanović je u programu N1 ekskluzivno otkrio kako su tri kandidata na konkursu za generalnog menadžera KCUS-a poslali prijave u Ministarstvo zdravstva FBiH u kojima su “taksativno pobrojani uslovi koje Gavrankapetanovića ne ispunjava”, a da bi “nereakcija ministra Rimca tada značila svjesno vršenje kaznenog djela i kršenje procedure”.

Lider HDZ-a 1990 je kazao da stoji iza Rimca i da je federalni ministar zdravstva “pošteniji i časniji čovjek od svih tih koji najavljuju kaznene prijave protiv njega i napadaju ga”.

U kakvim ste odnosima sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem?

Poznajem ga, imali smo tri ili četiri sastanka, korektan odnos na ljudskoj razini.

Prozivali su i vas jer je vaš ministar zdravstva Nediljko Rimac odbio dati saglasnost na imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a? Optužuju vas da imate odlične odnose sa SDA?

To je strašno, nevjerovatno. Toliko laži. Ne da to nije laž, nego je to zlo. Tako lažno optuživanje, ne znam kad sam posljednji put vidio Izetbegovića.

Konaković najavljuje krivičnu prijavu protiv Rimca? Jeste li sigurni da je donio dobru odluku?

Siguran sam da je Rimac pošteniji i časniji čovjek od svih tih koji najavljuju kaznene prijave protiv njega i napadaju ga. Jako je bitno da KCUS funkcioniše i da se poštuju procedure. Želim reći da oni koji javno podržavaju profesora Gavrankapetanovića to ne rade zbog njega, nego zbog sebe. To je obični populizam da bi ubrali političke poene. Lično znam gospodina Gavrankapetanovića i smatram da je vrhunski stručnjak i dobar čovjek, ali na žalost, po tumačenju vrhunskih pravnika u Ministarstvu zdravstva, nije ispunio formalne uslove za saglasnost. Znajte da je i Rimac vrsni stručnjak i vrlo ugledna osoba. On je ratni hirurg koji je stao u odbranu države. Bit će kaznenih prijava i od nas.

Koje uslove nije ispunio Gavrankapetanovića?

Budući da nismo ranije reagovali, zatražio sam obrazloženje zašto nije dobio saglasnost. Dakle, u konkursu koji je raspisao Upravni odbor KCUS-a traži se diploma o završenom menadžmentu u zdravstvu, Gavrankapetanovića je dostavi uvjerenje koje je ograničenog vremena trajanja, koje traje do izdavanja diplome. Na upit Ekonomskom fakultetu kazali su da je diploma izdana prije tri godine. Komisija za provođenje konkursa je na toj stavci trebala zaustaviti proces i izvršiti ispitivanje. Mi smo imali prethodnu direktoricu KCUS-a (Sebija Izetbegović) koja je smijenjena jer nije ispunjavala uslove. Drugi uslov je bio da se dostavi da je profesor redovni docent ne Medicinskom fakultetu, a u papirima toga nema, ima sa Stomatološkog fakulteta. Traženo je da se ima certifikat koji izdaje stručna komisija Ministarstva zdravstva FBiH koji je u razini zvanja postdiplomca – nema toga certifikata. Vjerujte da bi ministar Rimac bio najsretniji da da saglasnost Gavrankapetanoviću da su zadovoljeni formalni uslovi, ko želi prolaziti ovakve političke pritiske? Bitno je naglasiti i da su tri kandidata poslali prijave u Ministarstvo u kojima su taksativno pobrojani uslovi koje Gavrankapetanovića ne ispunjava, a nereakcija ministra Rimca bi tada značila svjesno vršenje kaznenog djela i kršenje procedure. Ministar Rimac je reagovao po zakonu, časno i ljudski.

Vi kažete da su kandidati prijavili Gavrankapetanovića?

Poslali su prijavu Rimcu sa upozorenjem da ako ne bude poštovao zakon i ne utvrdi njihove navode, a jedna prijava je bila na 15 strana.

Da će Rimac krivično odgovarati?

Tako je.

Kantonalno ministarstvo je poslalo tumačenja kako je diploma fakulteta Gavrankapetanovića važnija od traženog certifikata?

Neka onda gospođa ministrica potpiše tu saglasnost i neka kazneno odgovara.

Zašto Rimac nije pokazao tu revnosnost u slučaju Sebije Izetbegović, nego je dopustio da premijer donosi odluku umjesto njega?

Apsolutno je pokazao. Zato danas imamo situaciju da je sud rekao da je Nadzorni odbor KCUS-a nelegalan stavljen i poništio je odluku. Ministar Rimac je tražio još 10 dana da se zakonski uslovi kreiraju i da se ne ostavi prostor Sebiji Izetbegović da može na ovaj način tužbom srušiti Nadzorini i Upravni odbor. On je tražio kako će zakonski smijeniti gospođu Izetbegović i trebalo je još samo sedam dana da se završi proces i izbjegnu tužbe.

Tvrdite da je sve napravljeno zbog brzine “Trojke”, a ne zbog bliskih odnosa Rimca i Sebije Izetbegović?

Tako je. Smješno je da imaju bliske odsnoe Rimac i Sebija Izetbegović. Mislim da Rimac nikada nije vidio Sebiju Izetbegović. On je jedini ovdje častan i pošten. On je jedini ministar koji nije želio to biti.

Tvrdite da Rimac nije ni u kakvim interesnim grupama?

Ne da stojim iza njega, nego poručujem i moje ime neka stave u tu prijavu u kojoj tvrde da Rimac ima lični interes.

Ako bude poništen konkurs i Gavrankapetanović dostavi dokumentaciju koju, kako tvrdite, više ne bude sporna – koće li ministar Rimac dati saglasnost?

Ako Upravni odbor KCUS-a poništi konkurs i Gavrankapetanović ispuni sve uslove isti dan će mu Rimac sa veseljem potpisati saglasnost. Zaboravio sam naglasiti da je predsjednik Komisije za provedbu konkursa izuzeo svoje mišljenje kada se glasalo o dokumentaciji prof. Gavrankapetanovića, tražio je da se zaustavi, ali je preglasan. Upravni odbor nije jednoglasno donioodluku.

Postoji li mogućnost da dr. Pilav prezme poziciju generalnog direktora KCUS-a?

Mislim da je Pilav drugi na listi kandidata i ako Upravni odbor ne poništi konkurs…

Upravni odbor kaže da je Rimac izašao iz svoje nadležnosti?

Neka onda Upravni odbor imenuje Gavrankapetanovića ako su sigurni u to što rade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!