Cyber stručnjak: Djeca od 13 godina vrše hakerske napade

Vijesti 21. sep 202212:29 0 komentara
N1

Vahidin Đaltur - sudski vještak za digitalnu forenziku za N1 je govorio o nedavnom hakerskom napadu zbog kojeg je web stranica državnog parlamenta nedostupna. Đaltur objašnjava da izgleda da nikome nije stalo do toga i da iskustva od ranije govore da hakerske napade vrše maloljetna lica i to od 13 godina.

Cyber napadi su postali svakodnevnica i kako objašnjava Đaltur, glavna karika u cijeloj priči je čovjek odnosno njegove sposobnosti.

“Oprema vam može skupljati prašinu po server sali ukoliko ne znate rukovati sa njom i postaviti glavne parametre i onda dolazite do najslabije karike a to je čovjek. Ukoliko ne radite treninge upozoravanja, judi, ukoliko makar mjesečno ne pošaljete mail iz IKT sektora da je u Evropi i svijetu povećan spam napad koji sadrži štetne softvere. Molim vas da to ne otvarate i kontaktirate IKT sektor”, pojasnio je Đaltur.

Također, Đaltur dodaje da kada je konkretno riječ o državnom parlamentu podatak da se problem nije riješen pokazuje ozbiljnost napravljene štete.

“Jer što duže vremenski tok teče to vam govori da je spremnost bila manja”, naveo je Đaltur.

Da je lako napraviti hakerski napad, Đaltur ilustruje da je potreban najobičniji laptop i operativni sistem pa su ranija iskustva pokazala da su čak djeca dobijala takve laptope i u kafićima uz internet pokretali napade.

“Ovo su obično maloljetna lica do 13 godina”, istakao je Đaltur.

Teško je dokazati ko stoji kao nalogodavac iza tih napada  jer djeca ne mogu zakonski odgovarati, objasnio je Đaltur i dodao na kraju da je prosto nemoguće dokazati iz koje zemlje dolazi hakerski napad jer se VPN serveri mogu napraviti da IP adrese dolaze sa određenog područja.

Ako ništa dobra stvar je da mi ne moramo toliko brinuti.

“BiH ima najbolji backup u Evropi a to je papir”, kazao je Đaltur.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!