Da li bi Cell Broadcast sistem pomagao poplavljenim područjima: Zašto nije zaživio i šta je dosad urađeno?

Vijesti 15. okt 202407:13 0 komentara
N1/F.Z.

Nezapamćena katastrofa odnijela je više od dvadeset života, a preživjele ostavila sa mučnim svjedočenjima. U kobnoj noći borili su se potpuno sami. Nisu znali šta im se dešava. No, da li je sve moglo biti drugačije? Skoro godinu dana prije tragedije - u federalnom parlamentu podržana je inicijativa za pokretanje CELL BROADCAST sistema. Na osnovu njega bi telekom operateri građanima na mobitele poslali upozoravajuću poruku uoči nadolazeće katastrofe. Provjerili smo - zašto nije zaživio i šta je dosad urađeno?

Od inicijative 2023. pa do aprila 2024. godine nije bilo značajnog pomaka. Tada su se, na ponovljena zastupnička pitanja, umjesto vladajućih, oglasili telekom operateri – ističući određenu spremnost da se krene u realizaciju.

HT Eronet:

“HT Eronet je započeo s definiranjem mogućeg tehničkog rješenja. Poslan je upit potencijalnim dobavljačima. Za implementaciju bi bilo potrebno od četiri do pet mjeseci, ali ona ovisi od uvjeta za integraciju s Državnim Operativnim Centrom koji je ovlašten za slanje poruka o uzbunjivanju.”

BH Telecom:

“Naglasili smo brojne izazove na koje nadležni moraju pravovremeno odgovoriti. Stojimo na raspolaganju ra radni sastanak s predstavnicima nadležmih organa, nakon što od Ministarastva dobijemo odgovor o terminu sastanka.”

Da li je sastanak održan, te šta je Ministarstvo saobraćaja Federacije uradilo na inicijativi u skoro godinu dana – odgovor nismo dobili. Odgovor o tome šta je poduzeto ostali su nam dužni i iz Ureda federalnog premijera. Izvršna vlast nije reagovala na podsticaje zakonodavne, kažu nam pojedini parlamentarci.

Admir Čavalić, zastupnik u PFBiH:

“Ne treba zloupotrebljavati ljudsku nesreću u političke svrhe, ali istina jeste, da je Vlada FBiH na vrijeme reagovala, da su dva telekom operatera krenula sa pripremama, a jedan od njih je već krenuo i kontaktirati dobavljače u vezi sa mogućnosti implementiranja ovog sistema, vjerovatno da bi stanovnici Federacije, u ovom slučaju Jablanica, okolna mjesta i slično, na vrijeme dobili poruku na svoj mobilni telefon, gdje bi se navelo o kakvoj opasnosti je riječ, šta mogu uraditi, koliko imaju vremena…”. 

Dok parlamentarci ističu da od ovog pitanja neće odustati, struka podcrtava da rješenje nije daleko. Mogli bismo ga, kažu, prepisati i od susjeda.

Nedim Sladić, meteorolog:

“Oni bi trebali da nađu način da barem prepišu iz zapadnih zemalja, ako već nisu u stanju nešto novo da izmisle. Nije stid prepisati. Ti putem telefona dobiješ notifikaciju koja ti kaže da se u tom i tom području očekuju opasni vremenski uslovi, a taj sistem se može koristiti i za neke druge vanredne okolnosti u zemlji.”

Na koliko različitih opasnosti ovakav sistem može upozoriti svjedoče i spasitelji iz Hrvatske. Oni na osnovu njega na teren izlaze od augusta prošle godine.

Nikša Sladojević, Civilna zaštita Hrvatske:

“U 2024. opasne vremenske pojave, to je bilo već četiri puta, otklanjanje minsko-eksplozivnih sredstava, opasnost od širenja štetnih plinova na deponiji plastike i također poruke građanima republike Hrvatske u inozemstvu u Libanonu o ratnoj opasnosti.”

Naš sagovornik spašavao je i u Jablanici. Danas svjedoči o razmjerama neznanja tamošnjeg stanovništva o prijetnji sa kojom su suočeni.

Nikša Sladojević, Civilna zaštita Hrvatske:

“Kako smo bili smješteni u Jablanici, pričali smo, ljudi su se dosta interesirali kakva je situacija. Tako smo kroz razgovor shvatili da oni ujutru nisu, u osam, devet sati, uopće znali kakva je situacija dolje par kilometara niže u Donjoj Jablanici.”

Sada znamo. Zato – poručuje Sladojević – Jablanica, Konjic i Fojnica moraju biti što prije naučena lekcija za sve.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!